Csenger új receptje, tortája. Fordított gyömbéres körtetorta, áfonyával, dióval.....sütés közben isteni finom illaltok terjengtek a konyhában.
Hozzávalók egy 25 cm-es kapcsos tortaformához:
A tésztához:
- 4 nagyobb tojás
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- 2 csapott evőkanál keményítő
- 1 zacskó sütőpor
- csipetnyi só
A tetejére:
- 60 dkg körte
- 2-3 evőkanálnyi citromlé (nálam frissen facsart)
- 3 evőkanálnyi aszalt álfonya
- 10 dkg durvára tört dió
- fél kiskanálnyi őrölt fahéj
- 30 dkg meghámozott, reszelt friss gyömbér
- további 10 dkg porcukor a karamellhez
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kapcsos tortaforma alját jól kivajazzuk, a szélét sütőpapírral bevonjuk. Én úgy szoktam, hogy a vajból pici pöttyöket kenek a karimára, mintegy ragasztóként és úgy tapasztom rá a méretre vágott sütőpapír csíkot.
- Az áfonyát összekeverjük a durvára morzsolt dióval, hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért is. Félretesszük.
- A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk. Meglocsoljuk a citromlével.
- A darált diót elkeverjük a fahéjjal és a sütőporral, keményítővel.
- A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját világos sárgára keverjük a 10 dkg cukorral.
- A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Egy hablapát vagy fakanál segítségével óvatosan hozzákeverjük a tojássárgát, majd adakonként hozzáadjuk a sütőporos, keményítős darált diót is.
- Elkészítjük a karamellt. Egy kis lábosban lassú tűzön gyakran kevergetve világosra karamelizáljuk a porcukrot, majd a kikent tortaforma aljába kenjük. Gyorsan kell dolgoznunk, mert nagyon hamar szilárdul.
- Ezután kirakjuk a formát a körtékkel, a domború felével lefele.
- Megszórjuk az áfonyás, diós, gyömbéres keverékkel.
- Végül belesímítjuk a diós tésztát és betesszük a sütőbe. 160 fokon, légkeveréses módban kb. 40 percig sütjük. Légkeveréses módban.
- Ha már kész, kivesszük a sütőből, egy nagyobb tányért ráteszünk a tetejére és átfordítjuk. Még melegen csináljuk, hogy a karamell nem szilárduljon meg. A széléről levesszük a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Nagyon finom, különleges tortát sütöttetek! Még sosem csináltam ilyen átfordítós sütit, szívesen megkóstolnám 😊. Nagyon guszta!!!
VálaszTörlés