A pizza után ez a kedvenc kelt tésztás sós süteményünk. A tésztája nagyon lágy, foszlós, a feltéteket pedig kedvünk szerint variálhatjuk. Persze kevesebb vagy csak egyféle sajttal is készíthetjük, de így a legfinomabb! :)) Általában edami, cheddar, trappista, gouda sajtot használok, de készült már tömbsajttal is, sonkás kukoricás változatban, vagy akár juhtúróval és baconnal.
A képeken többféle variáció van, jó pár alkalom fotói. :))
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 evőkanál só
- 1 kiskanál cukor
- csipetnyi bors
- 15 dkg margarin vagy vaj
- kb. 2,5 -2,7 dl tej
- 1 tasak szárított élesztő
- 2-3 féle sajt reszelve, 8-10 dkg mindegyikből
- kb. 15 dkg sonka, nálam most füstölt pulykamellsonka
- 3-4 evőkanál ketchup
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, cukrot, szárított élesztőt, tekerünk bele egy kis borst is.
- A margarint mikróban egy kicsit megolvasztjuk, majd a tojásokkal együtt a liszthez adjuk. A langyos tejet több adagban adjuk hozzá, miközben már elkezdjük dagasztani a tésztát. Én kézi robotgépet használok.
- A tej mennyisége változhat, függ a liszt minőségétől és a tojásoktól is. A dagasztás végén egy lágy, táltól elváló, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lefedve kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán vagy sütőpapíron kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk.
- A tetejét megkenjük ketchuppal, majd soronként rétegezzük a reszelt sajtokat, felkockázott sonkát. Egy kis szárított zöldfűszerrel, pl. majorannával vagy oregánóval is megszórhatjuk.
- Végül feltekerjük és éles késsel ujjnyi szeleteket vágunk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetjük szorosan egymás mellé, így felfelé nőnek. :) A végeredmény egy kívül enyhén ropogós, de belül puha, foszlós tészta lesz, ami még másnap is puha marad. Persze ha nem fogy el azonnal! :)))
- A tepsiben hagyjuk még 10 percig pihenni, közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra, légkeveréses módban, sima sütőben 180.
- Végül lekenjük a csigák tetejét egy felvert tojással, majd betesszük az előmelegített sütőbe.
- 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben, vagy rácsra szedve hagyjuk kihűlni. :)
- A megmaradt csigákat egy nagyobb műanyag dobozban tárolom lefedve másnapig.
De guszták, az embernek rögtön kedve lenne beleharapni 😀. Nagyon finom lehet a sokféle töltelékkel!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kati! Tényleg jól sikerült, és ami nagyon jó benne, hogy rengeteg módon tölthető, variálható. A tésztája pedig másnap is puha.😊
Törlés