· 50 dkg szarvas comb
· 4-5 szelet húsos szalonna
· 1-1 nagyobb sárgarépa, fehérrépa
· 1 kisebb zellergumó fele
· 1 kiskanál vegeta
· 2-3 csipetnyi kakukkfű, rozmaring, 2 babérlevél
· 2 dl száraz vörösbor
· 4 gerezd fokhagyma
· só, bors, cukor ízlés szerint
· 2 evőkanál liszt
· olaj
· áfonyaöntet vagy lekvár
Ritkán készítem, de évek óta az egyik abszolút kedvencem. :)) Egy kicsit hosszadalmas az elkészítése, de szerintem nem bonyolult, próbáljátok ki! :)
- Először is a szarvashúst megmossuk, a hártyákat egy éles kés segítségével leszedjük. Besózzuk majd egy serpenyőben néhány kanál forró olajon minden oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük, majd félretesszük.
- A visszamaradt zsiradékban a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket (répa, fehérrépa, zeller) gyakori kevergetéssel megpirítjuk.
- Megszórjuk a rozmaringgal, kakukkfűvel, pici vegetával és felöntjük 2 dl vörösborral. Hozzáadunk még 1 dl vizet, beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, babérleveleket is. Felmelegítjük.
- Ezután keresünk egy akkora magasságú tepsit, hogy ha belehelyezzük a húst és lefedjük alufóliával, a fólia ne érintkezzen a hússal. Ha van ekkora méretű mázas, fedővel rendelkező sütőtálunk, az is kiválóan megfelel. Én egy nagy jénai tálat használtam, aminek teteje is van.
- Beletesszük az előpirított szarvashúst, a megpirított zöldségeket a szafttal együtt és alufóliával (vagy a tál tetejével) lefedve betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe.
6. Egy óra múlva kivesszük, hústűk vagy fogpiszkálók segítségével megtűzdeljük a szalonnaszeletekkel, ismét lefedjük és további egy órára visszatesszük. Időnként ellenőrizzük a puhaságát, illetve, hogy a szalonnaszeletek nehogy megégjenek.
7. Ha a szaft kevésnek bizonyul, öntsük alá még egy kis bort. Ha úgy találjuk, hogy a szalonna szép piros, de a hús még nem elég puha, akkor vegyük le a szalonnát, tegyük félre, a húst ismét fedjük le és süssük még tovább. Nekem két óra alatt finom puhára sült meg.
8. Ha a hús elkészült, vegyük ki egy tálra, a szaftot a zöldségekkel együtt tegyük serpenyőbe. A zöldségeket egy villa segítségével nyomkodjuk össze. Egy-két kanál lisztet kevés vízzel keverjünk csomómentesre és ezzel sűrítsük be a mártást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kis cukrot is.
9. Tálaláskor a húst vágjuk vékony szeletekre, locsoljuk meg a barnamártással, az áfonyaöntetet tegyük mellé. Burgonyából készült köret illik hozzá, krokett, héjában főtt krumpli, sült krumpli.
Mennyei finomság!!!
VálaszTörlésHolnapi ebéd lesz!:)
VálaszTörlésPácoltátok előre a szarvast??
VálaszTörlésNem.
TörlésNagyon jól sikerült,ízlett a családnak,csak ajánlani tudom!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett!😊
TörlésGím, de a dám is finom így
VálaszTörlés