2013. március 15., péntek

Tejberizs


·        15 dkg rizs
·        2 dl víz
·        5 + 1 dl tej, 5 dkg margarin
·        két csipetnyi só
·        2 csomag vaníliás cukor
·        4-5 evőkanál cukor
 ·    1/2 citrom reszelt héja
·        cukrozott kakaópor, eperlekvár a tetejére


A rizst alaposan átmossuk, majd takarékon, lefedve feltesszük főni a vízben. Amikor beszívta az összes vizet, hozzáadjuk margarint, és felöntjük a tejjel. Megsózzuk, belereszeljük a citromhéjat. Lefedve takarékon főzzük tovább, időnként nagyon óvatosan megkeverjük. Vigyázzunk, mert könnyen leég. Amikor már majdnem az összes tejet felszívta, hozzákeverjük a cukrot is.

Addig főzzük, míg a rizs teljesen beszívta a tejet. Akkor jó, ha a rizsszemek puhák és a tejberizs állaga lágyan keverhető. Ha készen van, további egy dl tejet is keverhetünk még hozzá, mert  kihűlve megszilárdul, így azonban lágy marad.
A tetejét megszórjuk kakaóporral és egy kanálnyi eperlekvárt teszünk rá. Öt adag lesz belőle :-)




1 megjegyzés: