2015. március 16., hétfő

Epres joghurttorta




























Kedvenc tortám.  Légies, habkönnyű. És első a joghurttorták sorában. 
Annyi recept kering a neten, elsőre nehéz volt eldönteni miből mennyit. Végül hosszas utánaolvasás után összeállítottam saját elképzelés szerint és sikerült :)

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz 

Hozzávalók a krémhez:

  • két nagy doboz eperjoghurt ( 375 g/db)
  • 5 dl Hulala cukrásztejszín
  • 1,5 zacskó zselatin (Dr. Oetker 10 g/zacsi)
  • fél deci víz
  • 15-20 dkg eper
  • pár kanál sűrű házi eperlekvár (opcionális)
  • fél tábla étcsoki + 5 g vaj a tetejére

  1.  Három tojásos kör alakú piskótát sütünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből két kanál vízzel kemény habot verünk. A tojássárgát habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Kanalanként beleszitáljuk a lisztet, lazán elkeverjük. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, belesimítjuk a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
  2. A krémhez a zselatin feloldjuk a vízben. Elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban, majd az egészet felmelegítjük. Forralni, főzni nem szabad, megtúrosodik.
  3. A Hulalát kemény habbá verjük, 4 nagy kanálnyit félreteszünk, a többit összekeverjük a langyosra hűlt joghurttal és pár kanál eperlekvárral. Volt itthon még egy utolsó üveg , jó édes, ezért a krémbe külön cukrot nem tettem. Ha kihagyjuk a lekvárt, a krémet édesítsük pár kanál cukorral.
  4.  A kihűlt tortalapot egy nagy tányérra helyezzük, rárakjuk a forma karikáját. Alufóliával kibéleljük. Az esetleg hézagokat a forma pereme  és a tészta között szintét alufóliával pótoljuk. Nekem egy kicsit összement a piskóta sütés közben, így körben maradt egy 3mm-es rés, azt szépen kitömködtem fóliával, hogy a krém ne folyjon ki oldalt. :)
  5. A piskótán elrendezgetjük az eperszemeket, rákenjünk a félretett tejszínhabot majd ráöntjük a joghurtos-tejszínes krémet. Néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. Ha kellően megszilárdult, a tetejére eperlekvárt csurgatunk. A vajat az étcsokival felolvasztjuk, ezzel díszítünk. 










 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése