2015. május 13., szerda

Epres pohárkrém



Marka tette fel ezt a pillekönnyű és isteni receptet, csoda, hogy nem tudtam neki ellenállni?  Utoljára én is gyerekkoromban ettem ilyet, azt hiszem ezt a hiányt most bőven pótolni fogom. Marka, eztúton is köszönet, hogy eszembe juttattad! :)

  • kb. fél kg eper
  • 2 dl tejföl
  • 2 zacskó vaníliás cukor vagy porcukor

  1.  Az epret megmossuk, négybe vágjuk. A vanílás cukrot elkeverjük a tejfölben.
  2. Poharakba rétegezzük, a tetejére eper kerül. Hűtve kínáljuk. 







2015. május 10., vasárnap

Pünkösdi játék .....Szavazás!

Kedves Olvasóim!

Lezárult a Pünkösdi játék, lehet szavazni. Ha tetszettek a receptjeim, kérlek szavazzatok rám, amit az alábbi linken tehettek meg május 13-a éjfélig:


http://korsocska.blogspot.hu/2015/05/jatekpalyazat-punkosdre-szavazas.html?showComment=1431283664581#c4549365011035210204

 Köszönöm mindenkinek!

2015. május 8., péntek

Játék Pünkösdre! Flambírozott mézes csirkemell burgonyapürével, karemelles almával desszertnek epres-meggyes tejes pite


Pünkösd közeledtével, Ani a A parókia konyhájából blog írója játékot hirdetett. Egy pünkösdi menü készítése a feladat, mely tartalmaz egy húsos főételt flambírozva, valamint egy desszertet, melynek sok apró alkotóeleme van, mégis egységes egész és finom illata van. Az én asztalkámon a következők sorakoznak:


 Flambírozott mézes csirkemell, krumplipürével, karamelles almával

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors
  • olaj
  • 2 evőkanál konyak
 
  1. A csirkemellet vékonyan szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük a mézzel és jól átdörzsöljük. Egy óráig pihentetjük.
  2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a filéket és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük.
  3. Végül meglocsoljuk a konyakkal és meggyújtjuk.

 A feladathoz hozzátartozott, hogy a lángokat fényképen örökítsük meg.


A karamelles almához 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, beledobunk 4 meghámozott, kockákra vágott almát és 10 perc alatt összefözzük. Végül hozzáadunk egy kiskanál citromlevet, megszórjuk fahéjjal és összekeverjük.


Desszertnek egy pitét választottam, epres-meggyes tejes pite csokidarabkákkal



  • 4 tojás
  • 3 dl 22 %os tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 15 dkg cukor
  • két maréknyi magozott meggy
  • 20 dkg eper
  • 2 húsvétról megmaradt csoki tojás
  • fahéjas porcukor a tetejére

  1. A tojásokat felverjük, a cukorral habosra keverjük. A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, tejszínnel, majd hozzáadjuk a cukros tojáshabhoz.
  2. Egy 26 cm-es piteformát kikenünk margarinnal, az aljára rétegezzük a meggyet, félbevágott eperszemeket, rámorzsoljuk a csokit.
  3. Végül ráöntjük a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha kihűlt, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.








 

2015. május 7., csütörtök

Sajtkrémes tejszínes csirkemell csigatésztával



























  • egy kisebb filézett csirkemell (60-70 dkg)
  • 20 dkg natúr vagy zöldfűszeres krémsajt
  • 3,5 dl 22 %os tejszín (Aldi)
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dkg margarin
  • só, bors
  • 1 csipetnyi kurkuma (opcionális)

  1. Az apróra vágott vöröshagymát a margarinon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítjuk majd felöntjük kb. 1,5 dl vízzel és fedő alatt puhára pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a tejszínt, sajtkrémet, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Belekeverünk egy csipetnyi kurkumát, szép színe lesz tőle. :) Egyet rottyantunk rajta, majd levesszük a tűzről.
  3. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Rákanalazzuk a tejszínes ragut és már tálalhatjuk is. Rizzsel is nagyon finom.
























































Jó étvágyat kívánok!

2015. május 6., szerda

Egyszerű sajtos tejfölös tészta, szalonnapörccel




Szeretem a tésztaételeket, egyre gyakrabban kerül az asztalra. Gyorsan készen van és a gyerekek is lelkesen eszik. Ez egy ilyen "nagyon gyorsan készen van" típusú étel. :) Ahányan vagyunk, annyi féle módon szeretjük. A lányom csak sajttal, nagyfiam sajttal szalonnapörccel, legkisebb fiam úgy mint én, full extrásan. Sajt, tejföl, szalonna, újhagyma :))

  • 50 dkg tészta (csiga, csavart, orsó)
  • 10 dkg húsos szalonna
  • tejfől
  • 1-2 szál újhagyma
  • kb. 25 dkg reszelt trappista sajt

  1. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük majd leszűrjük. Langyos vízzel átmossuk, hogy később ne tapadjon össze.
  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk.
  3. A tésztát tányérra szedjük, megszórjuk a reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel, a tetejére szalonnapörc, apróra vágott újhagyma kerül.




























2015. május 2., szombat

Almás krémes




























A tészta hozzávalói:
  • 5 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor 
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl víz
  • 1 dl olaj
  • csipetnyi só
  • 1 kg alma
  • őrölt fahéj

A krém hozzávalói:
  • 2 zacskó vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 8 evőkanál cukor
  • 25 dkg vaj

Cukrozott kakaópor a sütemény tetejére. 

  1.  A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, vízzel, olajjal. Kanalanként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből vert kemény habot.
  2. Egy 32x24 cm-es tepsit kibélelünk alufóliával, megkenjük margarinnal, majd a meghámozott, vékonyan felszeletelt almát lerétegezzük. Meghintjük fahéjjal és a vaníliás cukorral.
  3. Ráöntjük a tészta felét. A másik adaghoz hozzáadjuk a cukrozatlan kakaóport, majd azt is ráöntjük. Villával márványosra keverjük.
  4. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.
  5. Közben a két pudingport elverejük a cukorral, tejjel és sűrűre főzzük. Még melegen hozzáadjuk a vajat és krémesre keverjük.
  6. A kihűlt tésztát kifordítjuk a tepsiből, eltávolítjuk az alufóliát és az almás felét megkenjük a kihűlt vanília krémmel. A tetejét megszórjuk cukrozott kakaóporral. 






2015. május 1., péntek

Mozzarellás zöldséges clafoutis























A franciák közkedvelt étele a clafoutis, más néven tejes pite. Az eredeti clafoutis fekete cseresznyével készült, aminek még a magját sem szedték ki, de ma már bármilyen gyümölcsös és sós változatban is megtalálható. Az alap tészta recept hasonlít a palacsintához: tojást és cukrot kell tejjel, majd liszttel elkeverni. Fontos, hogy mindig a gyümölcsöt kell először a tálba tenni, amit előtte alaposan kivajazzunk, és erre öntjük rá a tésztát.
Most egy sajtos-zöldséges variációt sütöttem, nagy sikere volt. :) Bármilyen zöldséget használhatunk, frisset, fagyasztottat egyaránt. A friss zöldségeket nem kell külön előfőzni, elég, ha vékonyan felszeleteljük.

  • 4 tojás
  • 3,5 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • két maréknyi  zöldség: koktélparadicsom, cukkini, kelbimbó, pritamin paprika, gomba
  • 2 főtt burgonya
  • 20 dkg trappista vagy edami sajt
  • 2 nagy mozzarella
  • só, bors
  • 2 szál újhagyma
  • margarin a tepsi kikenéséhez
 

  1. A piteformát alaposan kikenjük margarinnal. A zöldségeket felszeleteljük, az újhagymákat apróra vágjuk. A főtt burgonyákat karikákra vágjuk, majd elrendezgetjük a formában. Rámorzsoljuk az egyik mozzarella sajtot, majd rápakoljuk zöldségeket, megszórjuk az újhagyma felével.
  2. A tejet, tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel, hozzáadjuk a felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a reszelt trappista sajtot majd az egészet a zöldségekre borítjuk. A másik megmaradt mozzarellát felszeleteljük és a tetején elrendezgetjük.
  3. Megszórjuk a maradék újhagymával és 180 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Hidegen szépen szeletelhető. Melegen finomabb :)