2017. április 7., péntek

Aszalt paradicsomos, tökmagos tönkölykenyér



Régóta terveztem egy kenyérsütőgép beszerzését, valamiért azonban eddig elmaradt. Pár hete sikerült vennem egyet, azóta sok receptet kipróbáltam. A géphez mellékelt receptek nem igazán arattak sikert, egy két próbálkozás után el is raktam és Limara receptjei között keresgéltem.  Tőle tanultam az öregtésztás kenyérsütés titkát, mióta így készítem a kenyereket, mindig fantasztikusan sikerülnek.
Ezt a kenyérkét sütöm most a leggyakrabban, a gyerekeim imádják, gyakorlatilag alig veszem ki a gépből, már el is fogyott! :))


  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt (Lidl)
  • 20 dkg fehér tönköly liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 15 dkg öregtészta (elhagyható)
  • 4-5 kisebb aszalt paradicsom
  • 2 evőkanál tökmag
  • 2 dl víz
  • 140 g joghurt (kis pohár)
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál burgonyapehely (bioboltban kapható)
  • 1 csipetnyi aszkorbinsav
  • 1,2 dkg friss élesztő

Az öregtészta receptjét itt találjátok:
Öregtészta

  1. A gépi kenyérsütés nagy előnye, hogy bár nem lesznek olyan kis helyes cipók , mint a sütőben sült társaik,  de nagyon kevés munka van vele. És a konyha sem lesz totál lisztes! :) Szóval csak bele kell pakolni a  hozzávalókat a gépbe és kész is. Alulra a folyékony hozzávalók kerülnek, bele a só, cukor, olaj, rá a liszt, pehely, aszkorbinsav, majd az élesztő. Az öregtésztát kisebb darabokra csipkedem és úgy adom hozzá.
  2. Ha öregtészta nélkül sütjük meg a kenyeret, 2 dkg élesztőt használjunk.
  3. Csipogáskor hozzáadjuk a feldarabolt aszalt paradicsomot és a tökmagot.
  4. A 3. kelesztés előtt egy kicsit bevagdossuk a tészta tetejét, így a kisült kenyér formásabb lesz.
  5. Ha megsült a kenyér, hagyjuk a formában egy kicsit kihűlni, majd tegyük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön,




2017. március 5., vasárnap

Kedvenc blog képem: JÁTÉK Aninál :)

Ani, a Parókia konyhájából blog írója játékot hirdetett. A feladat, hogy kiválasszuk kedvenc képünket a blogról. :) Első hallásra egyszerű kis feladatnak tűnt, de végiggondolva nem is olyan könnyű....rengeteg kedvenc képem van, nehéz volt dönteni. Választásom végül az alábbi képre esett. Anyukámnak sütöttem ezt a francia krémest, kedvenc süteménye, nagyon örült neki. <3
Kedves Ani, ezúton is köszönöm a lehetőséget! :)

A receptet itt találjátok:
http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2016/05/francia-kremes.html


2017. március 4., szombat

Cseréptálban sült oldalas káposztaágyon



Múlt héten vettem ezt az 5 literes cserpéredényt, íziben ki is próbáltam. :) Nagyon tetszik, az egyetlen pici hátránya, hogy tisztítás után a szagok enyhén benne maradnak. Ecetes vízzel áztattam, alaposan átmostam, talán így már jó lesz. :)

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 kg oldalas
  • só, bors, pirospaprika
  • 3-4 gerezd fokhagymat

  1. A cseréptálat megtöltjük vízzel és fél órán át áztatjuk, majd kiöntjük.
  2. Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk,  bedörzsöljük sóval, borssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával.
  3. A káposztát belerakjuk az edénybe, majd a tetején elrendezgetjük az oldalas darabokat. Hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, lefedjük és 180-200 fokos sütőben kb. 1,5  óra alatt puhára sütjük. 
  4. Végül levesszük a tetejét és úgy sütjük tovább, míg  a husi megpirul. 





Jó étvágyat kívánok!

2017. március 1., szerda

Citromos sajttorta


Rengeteg sajttorta recept kering a neten, sokat ki is próbáltam, elvettem, hozzátettem,  végül ez lett az abszolút befutó. :) Lágy, krémes, citromos ...néhány nap múlva is puha marad. Persze, ha addig nem fogyott el! :)

  • 1 kg friss sajt (Lidl)
  • 5 nagyobb tojás
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 2 kiskanál vanília aroma
  • 1  citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 15 dkg cukor vagy 20 dkg eritrit
  • 20 dkg zabkeksz és 10 dkg vaj az alaphoz

  1. A kekszet megdaráljuk vagy mozsárban összetörjük. Összekeverjük a lágy vajjal és  a kapott masszát egy 23 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk,
  2. A kekszes alapot 180 fokos sütőbe tesszük, 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. 
  3. A sajtkrémet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, aromát, citromlevet, tejfölt, belereszeljük a citromhéjat. Összekeverjük, majd egyenként a tojásokat is hozzáadjuk. Lazán keverjük, hogy minél kevesebb légbuborék kerüljön bele. Én a robotgép egyes fokozatát szoktam használni.
  4. Ha a kekszalap kihűlt, a forma oldalát kivajazzuk, majd beleöntjük az elkészült sajtkrémet. 
  5. 180 fokos légkeveréses sütőbe rakjuk a tortát, az alsó rácsra egy tepsi vizet teszünk. 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 150 fokra. További kb. 1 órát sütjük. Ha a széle már kemény, de a közepe még remeg, akkor jó. Elzárjuk a sütőt és az ajtót kicsit résnyire hagyva hagyjuk kihűlni.
  6. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük. 
  7. Tálaláskor lekvárral tálaljuk. Nálunk a ribizlilekvár vált be, kellően savanykás, fanyar, illik a citromos krémhez. 




2017. február 10., péntek

Zabpelyhes rántott csirkemell, sütőben sütve



Mostanában sokat kísérletezek a rántott hússal. Nagyon szeretem, többféle módon szoktam készíteni. A hagyományos bundával olajban sütött helyett, az utóbbi időben ez a zabpehelybundában sült lett az abszolút kedvenc. Egészséges, nem tocsog a zsírban és nagyon finom. Kívül ropogós, belül omlós puha marad a husi. :)


  • 4-5 szelet csirkemelllfilé
  • 4 evőkanál zabpehelyliszt
  • 2 tojás
  • őrölt bors (opcionális)
  • kb. 10-14 dkg apró szemű zabpehely
  • 2 csipetnyi őrölt pirospaprika
  • kb. 2 evőkanál olívaolaj

  1. A hússzeleteket megmossuk, lecsepegtetjük. A tojásokat felverjük egy mélyebb tányérban, megsózzuk. A zabpelyhet, borst, pirospaprikát összekeverjük, picit megsózzuk.
  2. Bepanírozzuk a husikat, liszt, tojás, zabpehely.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, enyhén lekenjük olívaolajjal és rátesszük a bepanírozott szeleteket. A tetejüket lekenjük olajjal, ha van olajspriccelőnk, könnyebb dolgunk van.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük, félidőben megfordítjuk.
  5. Párolt zöldségkörettel tálaltam.





Jó étvágyat kívánok!