2020. április 9., csütörtök

Joghurtos zsíros pogácsa



Szeretem a zsírral készült pogikat, tésztája sokkal lágyabb és másnap is puha marad. A joghurt szintén lazít rajta, a teteje a rásült sajttól ropogós, belül finom puha....bátran ajánlom! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó szárított
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4 evőkanál zsír, nálam libazsír
  • 1 evőkanál só
  • csipetnyi cukor
  • kb. 1 dl tej
  • 1 tojás + további 1 a kenéshez
  • kb. 15 dkg reszelt sajt a tetejére, nálam edami vagy trappista

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha szárítottat használunk, azt nem kell felfuttatni, csak keverjük  a lisztbe. 
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű joghurtot, tojást, zsírt, sót és a felfuttatott élesztőt. Lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha jó idő van, ez nálam kb. fél óra. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett vagy sütőpapíros deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. 
  4. Pogácsaszaggatóval vagy egy kis pohárral kiszaggatjuk, átesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire és konyharuhával letakarva további 20 percig pihentetjük. 
  5. Két adagban sütöttem, egy sorba 4 pogit tettem, sütés közben elég nagyra nőnek. 
  6. Sütés előtt lekenjük a felvert tojással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  7. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. 







Jó sütögetést kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése