2020. június 18., csütörtök

Bácskai rizses hús




Szeretjük a rizses ételeket, gyakran készítem ezt  is. Sokféle módon készíthető, én most borsót is tette bele.  A hús is variálható, pulyka vagy csirke combból is nagyon finom! A rizst most együtt főztem a husival, kevésbé bátrak csinálhatják úgy is,  hogy külön főzik meg a rizst és a végén keverik össze a pörkölttel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéslapocka vagy sovány tarja
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg borsó (nálam fagyasztott)
  • só, bors, csipetnyi majoránna
  • 25 dkg rizs (nálam két zacskó előfőzött )

  1. Elkészítjük a pörkölt alapot. A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, paprikát, zúzott fokhagymát. Néhányszor átkeverjük, majd rádobjuk a felkockázott  husit is.
  2. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és kevés majorannával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. 
  3. Amikor a hús már csaknem puha, hozzáadjuk a zöldborsót is, tényleg pár perc elég neki. Az elfőtt vizet pótoljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk. Én általában sózni szoktam, a rizs elég sokat felvesz. 
  4. Végül hozzákeverjük az előfőzött rizst, és takarékon további  7-8 percig, fedő alatt főzzük. Majd elzálrjuk a tüzet és hagyjuk még 10 percig állni, hogy  a rizsszemek magukba szívják a szaftot.  
  5. Végül az egészet lazán átkeverjük, savanyúsággal tálaljuk. 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése