2020. július 24., péntek

Tejszínes cukkinifőzelék fasírttal



Nagyon szeretjük a tökfőzeléket, most cukkini volt itthon, így ezzel kísérleteztem. Szerintem ízre kb. ugyanolyan, főleg, hogy a fűszerezésen sem változtattam. Én édeskésen, enyhén savanyún szeretem, pont úgy, ahogy anyukám készítette gyerekkoromban. Ehhez az ízvilághoz szorosan hozzátartozik a csombord is, más néven borsikafű. A kapor mellett izgalmas ízt ad a főzeléknek.

Hozzávalók a főzelékhez:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl habtejszín (nálam Lidl, laktózmentes)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • kb 1 kiskanál ecet
  • 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
  • friss kapor 

  1. A cukkinit rusztikusan megpucoljuk, nem baj, ha egy kis zöld rész marad rajta. Enyhén megsózzuk és pár percig pihentetjük.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a lereszelt cukkinit is. Ízlés szerint borsozzuk, cukrozzuk, megszórjuk csomborddal, majd felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi. Fedő alatt 10-15 percig pároljuk.
  3. Elkészítjük a habarást. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínben, hozzáadjuk a tejfölt is.
  4. Végül a habarással besűrítjük a főzeléket. Mielőtt belekeverjük, a forró léből egy evőkanálnyit adunk a habaráshoz, így a hőkiegyenlítés miatt nem lesz csomós a főzelék. 
  5. Forrásig kevergetjük,  és készen is van. Sóval, cukorral, egy kis ecettel utánaízesítünk. Végül belekeverjük az apróra vágott kaprot is. Ha nincs friss, megfelel a szárított kapor is. 

Hozzávalók a fasírthoz:

  •  fél kg darált hús
  • fasírt fűszerkeverék vagy  ízlés szerint ( nálam most só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, 1 kiskanál mustár, majoranna)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 2 tejbe áztatott kifli
  • zsemlemorzsa 

  1. A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd ha kihűlt a darált húshoz adjuk. A húst fűszerezzük ízlésünk szerint, én most egy kiskanál mustárt is tettem bele. Hozzáadjuk a két tojást, a vajban áztatott puha kiflit és annyi zsemlemorzsát, hogy kézzel jól formázható, puha masszát kapjunk.
  2. Lefedve legalább 1 óráig hűtőben pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a húsmasszából golyókat formázunk. Belehempergetjük zsemlemorzsába, majd közepes lángon megsütjük. 





2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finom lehetett a fasírttal. Én is szoktam cukkiniből tökfőzeléket főzni, fincsi 😁

    VálaszTörlés