2020. szeptember 18., péntek

Bakonyi betyárgombóc, rókagombával, nokedlivel


Először készítettem ezt az ételt, nagyon ízlett mindenkinek, így felkerült a kedvencek listájára. Könnyen és gyorsan készen van, a receptet több idő volt megírni, mint az ebédet elkészíteni! :))


A gombóc hozzávalói:
  • 50 dkg darált hús
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • kb. 1/2 tk só
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma, nálam most kiskanálnyi fokhagymakrém
  • 1 kiskanál gulyáskrém ( elhagyható)


Hozzávalók a mártáshoz:
  • 30 dkg rókagomba
  • kb. 4 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • pár csipetnyi pirospaprika
  • kb 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt

  1. A darált húst összekeverjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük fokhagymával, pici gulyáskrémmel. A húsmasszának kézzel formázhatónak kell lenni, ha túl lágy tegyünk hozzá még egy kis zsemlemorzsát.  Míg készül a gombamártás, az ízek jól összeérnek.
  2. A mártáshoz egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd a serpenyőt lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. 
  3. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 dl vízzel és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.
  4. Ezután mehet bele a rókagomba. Nem kell sok idő neki, fedő alatt kb 15 perc. Ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk. 
  5. A húsmasszából nedves kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk és belerakosgatjuk a gombamártásba. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a gombócok kétharmadát ellepje.
  6. Lefedjük és további 20-25 percig takarékon főzzük. 
  7. Míg fő a gombóc, a tejfölt krémesre keverjük a liszttel, pici vizet adunk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.
  8. Végül a tejfölös lisztes keverékkel besűrítjük a szaftot. Hagyjuk egyszer felforrni és készen is van. 
  9. Nokedlivel tálaljuk, ha van, megszórhatjuk friss petrezselyemmel. 

A nokedlihez 50 dkg lisztet összekeverünk 2 tojással és annyi vízzel, hogy sűrű, de még könnyen keverhető masszát kapjunk. Sózzuk, majd lobogó, sós vízben nokedliszaggatóval, adagonként kiszaggatva megfőzzük. A vízbe szaggatott nokedlit átkeverjük, hogy ne ragadjon le a lábos aljára. Amint feljött a tetejére, leszűrjük, leöblítjük és úgy szedjük egy tálba. 




Jó étvágyat kívánok!



2 megjegyzés: