2020. szeptember 11., péntek

Sült lazac kék szőlő mártással, tört burgonyával

 


Reggel a boltban araszolgatva megláttam a friss lazacot és egyből tudtam, hogy ma ez lesz az ebéd. Vettem mellé egy adag kék szőlőt, gondoltam lesz belőle egy jó kis mártás a hal mellé...még soha nem készítettem hasonlót, nem tudtam, hogy illik  a két ízvilág egymáshoz, de éreztem, hogy ebből valami nagyon jó fog kisülni. És szőlőmártás sem volt még, szóval többszörösen első alkalom! 

 Nagyon finom lett, a gyerekek mind megették, szóval bátran ajánlom! :))

Hozzávalók a mártáshoz:

  • kb. 20 szem kék szőlő
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • kb. 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 kiskanál méz
  • 20 g vaj
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 1 szál újhagyma

A lazachoz: 
  • 1 szelet lazac, kb. 30 dkg (Lidl)
  • só, bors
  • fél citrom reszelt héja, citromlé
  • olíva olaj

  1. Először elkészítjük a szőlőmártást. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk az apróra vágott lila hagymát, újhagymát. Pár perc alatt megdinszteljük.
  2. A nagyobb szőlőszemeket kettévágjuk, a kisebbek mehetnek egyben. A dinsztelt hagymához adjuk a szőlőt, picit megsózzuk, hozzákeverjük a mézet, belereszeljük a fél citrom héját, ízesítjük citromlével, fehérborecettel, ízlés szerint. Ezért többször kell kóstolgatni! :)
  3. Néhány perc alatt összeforraljuk. Kb. 7-8 perc.
  4. A lazacról egy éles késsel lekapargatjuk a pikkelyeket. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük reszelt citromhéjjal. 
  5. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és bőrével lefele beletesszük a lazacot. 3-4 percig közepes lángon pirítjuk, majd további oldalanként 2-2 percig sütjük. Ha vastagabb a lazac, pár percre fedjük le fedővel és úgy süssük tovább. 
  6. Héjában főtt tört burgonyával tálaljuk. 





Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés: