2020. szeptember 19., szombat

Nutellás csavart csiga kókuszpehellyel



Gyakran sütöm ezt a csigát, a gyerekek nagyon szeretik. Mondjuk mindent szeretnek, amiben Nutella vagy más mogyorókrém van! :)) Pár napja vettem a Lidliben egy zacskó kókuszpelyhet, így a  Nutella mellett most ez is került a tésztába. Ha nincs pelyhünk, a kókuszreszelék is simán megteszi, de nélküle is nagyon finom, az eredeti receptben csak Nutella van. 


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás + 1 sárgája, a fehérje kell majd a kenéshez
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő 
  • kb. 3 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • csipetnyi só
  • 4 nagy evőkanál Nutella
  • két evőkanálnyi kókuszpehely vagy kókuszreszelék (elhagyható)

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, hozzáadva egy kiskanál cukrot és egy pici lisztet is.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tojást, a másik tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt és a megmaradt langyos tejet. Robotgéppel elkezdjük dagasztani, 3-4 perc után adagonként hozzácsurgatjuk az olajat is. Lágy, de rugalmas tésztát kell kapnunk, ami szépen elválik a tál oldalától. Ha túl ragacsos, pici lisztet adhatunk még hozzá, ha túl kemény lenne, tejjel lazíthatunk rajta.
  3. Letakarva a duplájára kelesztjük, nálam most a meleg konyhában fél óra volt.
  4. Ha megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk, pár percig pihentetjük, úgy könnyebb lesz kinyújtani. Lisztezett vagy sütőpapíros deszkán, nálam utóbbi, kb 4 mm vékony téglalappá nyújtjuk.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  6. A tészta felét, a rövidebb oldal felőlit, megkenjük  Nutellával, megszórjuk a kókuszpehellyel, majd a másik oldalát óvatosan ráhajtjuk. 
  7. Egy pizzavágóval vagy éles késsel kb. 2 cm csíkokat vágunk, egyenként megcsavarjuk őket, csigákat formázunk úgy, hogy a tészta végét a csiga alá hajtjuk. 
  8. A csigákat nem túl szorosan egymás mellé rendezgetjük egy sütőpappírral bélelt tepsire és 20 percig pihentetjük.
  9. Mielőtt betolnánk a sütőbe, lekenjük a csigákat a megmaradt tojásfehérjével.
  10. 180 fokos, légkeveréses módban 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. 
  11. Hidegen megszórhatjuk még porcukorral. 




Jó sütögetést kívánok!

5 megjegyzés: