2022. június 9., csütörtök

Meggyes brownie


 

Bíborka egyik nagy kedvence  a brownie, most megszórtam egy kis meggyel, szerintem így sokkal finomabb, mint simán... :) 


Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsoki
  • 3  M-es tojás
  • 12 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 20 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 30 dkg meggy (nálam most befőtt)


Elkészítés:

  1. A vajat felkockázzuk, beletesszük egy hőálló tálba. Hozzáadjuk a felkockázott csokit is, és mikróban  2-3 perc alatt megolvasztjuk. Utána jól átkeverjük. Ha nincs mikró, akkor gőz felett.
  2. Belekeverjük a cukrot, rumaromát, picit megsózzuk.
  3. Miután a csokis, cukros vaj langyossá hűlt, egyenként hozzákeverjük a tojásokat. 
  4. Majd adagonként a lisztet is hozzáadjuk, csomómentesre keverjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. 
  6. A tésztát belesimítjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, megszórjuk meggyel és 170 fokon légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha  a teteje már megszilárdult, de a belseje még lágy. Ha túlsütjük, száraz lesz.
  7. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük. 

 




Jó étvágyat kívánok!

Verus

 

2022. június 8., szerda

Fokhagymás, feta sajtos, koltélparadicsomos tészta

Bíborka kérte, hogy készítsem el neki, több helyen látta már a neten, mindenféle variációban. Nagyon finom lett, gyorsan elkészíthető és ha teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett tésztával készítjük, diétás is. :) Szóval bátran ajánlom mindenkinek. :)

 

Hozzávalók:

  • 1 csomag feta sajt ( 200 g)
  • kb 30  dkg koktélparadicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • szárított oregáno
  • olívaolaj
  • 50 dkg orsó tészta vagy fusilli
  • friss bazsalikom a tetejére (opcionális)

 

Elkészítés: 

  1. Egy hőálló tálat enyhén megolajozunk. Beletesszük a feta sajtot és köré rendezgetjük a paradicsomokat.
  2. Ízlés szerint borsozzuk, megszórjuk pár csipetnyi oregánóval és meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal.  Rászórjuk a zúzott fokhagymát is.
  3. Külön nem kell megsózni, a feta sajt önmagában is elég sós. Ha szükséges, sütés után sózhatjuk.
  4. 170 fokos légkeveréses sütőben, 15 percig sütjük, ( alul felül 200 fok)  majd kivesszük. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát.
  5. A paradicsomokat egy villával összenyomkodjuk, lazán elkeverjük a feta sajttal, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát. 
  6. Az egészet  összekeverjük, ha szükséges, utána ízesítünk. 
  7. További 10 percre visszatesszük a sütőbe.
  8. Tálaláskor friss bazsalikommal díszítjük.  

 








 

Jó étvágyat kívánok!

Verus

 

2022. június 6., hétfő

Sült kacsamáj


 Mindig is imádtam a májat, minden formában. Rántva, hagymásan, baconbe tekerve, de az igazi a minden flanc nélküli, zsírban sült máj. A kedvencem a libamáj, de amilyen horrorisztikus áron van, évek óta nem ettem.....maradt a csirkemáj. :)

A kacsamáj valahogy eddig kimaradt az életemből, de nemrég kaptam egy gyönyörű darabot. Meglett az új kedvenc! Zsírban sütöttem, megszórtam nagyon kevés majoránnával, borssal ( szerintem elhagyható) és csak a végén sóztam meg. Melegen isteni finom, puha, krémes volt, hidegen, újhagymával vagy lilahagymával, pirítóssal, paradicsommal...elég sok zsírt engedett ki sütés közben, aminek szintén nagyon örültem :)) Imádjuk a zsíros kenyeret lilahagymával, chilivel. 

 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb hízott kacsamáj
  • 1 evőkanál zsír
  • ízlés szerint fűszerek ( majoránna, bors)

  

Elkészítés: 

  1. A kacsamájat feldaraboljuk, ízlés szerint befűszerezzük. Én egy kicsi borssal, majorannával szórtam meg, de szerintem legközelebb ez sem kell. 
  2. Egy serpenyőben kb 1 evőkanálnyi zsírt olvasztottam, beletettem a májat és közepes lángon oldalanként 2-2 percig sütöttem. Lefedve kb. 10 percig pihentettem, utána tálaltam. Friss kenyérrel, paradicsommal, újhagymával ettük. :)

 
 
 

 
 

 

Jó étvágyat kívánok!

Verus

 

2022. június 3., péntek

Rántott harcsafilé petrezselymes újkrumplival


 

Imádom a rántott halat, a harcsafilét meg különösen, nem olyan száraz, szálkamentes és nem utolsó sorban nagyon finom :) Ma sikerült egész baráti áron új krumplit venni, így adta magát , hogy  hal mellé petrezselymes krumpli készül, tartármártással. :)

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg afrikai harcsafilé 
  • liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • 1,5 kg újkrumpli
  • 5-7 dkg vaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem

 

Elkészítés:

  1.  A halat  3-4 cm-es csíkokra vágom, besózom. Közben előkészítem a krumplit.
  2. Az újkrumplit megpucolom de úgy, hogy egy éles vagy recés késsel csak lekaparom a héját. Felesleges teljesen megpucolni, mert a héja szinte hártyavékony.
  3. Kockákra vágom és sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főzöm.
  4. Míg fő a krumpli, a szokásos módon bepanírozom a halat. Liszt, tojás, morzsa.
  5. A megpuhult krumplit leszűröm, utána egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban megolvasztom a vajat.
  6. Beleteszem a krumplit, jól áforgatom, sózom, és pár percig közepes lángon pirítom. Végül hozzáadom az apróra vágott petrezselymet is.
  7. A halat közepes lángon, forró olajban megsütöm. Kb. 6-8 perc alatt.

 






 

Jó étvágyat kívánok!

Verus