· 5 dkg kolozsvári szalonna
· 35 dkg sertéstarja
· 1-2 kanál olaj
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 5 gerezd fokhagyma
· 2-2 sárgarépa, gyökér
· 2 nagyobb krumpli
· 1 üveg vágott zöldbab
· só, bors, pirospaprika
· csipetnyi majoranna
· egy kiskanál kapor
· 4 evőkanál liszt
· tejföl
A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon lassú tűzön kevergetve megpirítjuk. Nem kel sok olaj alá, a szalonnából bőven olvad ki még zsír. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a már megpirult szalonnához adjuk, úgy, hogy a szalonnát benne hagyjuk a lábosban. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon üvegesre pároljuk. A tarját megmossuk, majd kockákra vágjuk. A répákat, gyökereket megpucoljuk, felkarikázzuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön az egészet 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Ezután levesszük a lábost a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, átkeverjük, majd visszatesszük a tűzre és beletesszük a felkockázott húst. Addig kevergetjük, míg a hús fehér nem lesz. Beletesszük a kapor felét, majoránnát, borst, megsózzuk, majd felöntjük kb fél liter vízzel és lefedve addig pároljuk, míg a hús megpuhul.
Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a kockákra vágott burgonyát, zöldbabot is, majd felöntjük kb. 1,5-2 l vízzel. Nyáron friss zöldbabot használok, de ilyenkor télen üveges vágott babot vagy mirelitet. A konzerv zöldbabot is ajánlom, azt talán még kevesebbet kell főzni, nagyon hamar megpuhul. Amikor már az összes zöldség és a hús is puha, néhány kanál lisztből és egy kevés vízből habarást készítünk és a forró levesbe öntjük úgy, hogy közben folyamatosan kevergetjük. Megszórjuk a maradék kaporral és néhány percig takarékon felforraljuk. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá. 8-10 becsületes adag lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése