Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. január 10., hétfő

Kakaóscsiga

"Ezt a receptet Horvát Ilona szakácskönyvében találtam, és azóta nem is keresgélek tovább. A gyerekeim degeszre eszik magukat belőle, és ami számomra még nagyobb elismerés, hogy kedvenc férjem is lelkesen falatozik belőle, annak ellenére, hogy a család többi tagjához képest ő kevésbé édesszájú. " Ha időm és energiám engedi, vanilliaöntetet is készítek mellé, teljessé téve az élvezetet."




Hozzávalók a tésztához
·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 d tojás sárgája
·        2 evőkanál olaj
·        egy csipet só
·        7 evőkanál cukor
·        2.5-3 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg margarin, 3 evőkanál kakaópor, 8 evőkanál cukor

Az élesztőt  egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,  majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, olajjal,  sóval és annyi langyos tejjel,hogy közepesen kemény kelttésztát kapjunk. Az elején robotgéppel dagasztjuk 5-6 percig, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a megolvasztott  margarin  felével, meghintjük a porcukros kakaóval, majd felsodorjuk. Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt  tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt bekapcsoljuk, hogy a melegedése alatt is keljen még a csiga. 180 fokon aranysárgára sütjük, kb 35-40 perc.
Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, és úgy sütjük készre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése