Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 10., hétfő

Kakaóscsiga





Hozzávalók a tésztához
·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 db tojás sárgája
·        2 evőkanál olaj
·        egy csipet só
·        7 evőkanál cukor
·        2.5-3 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg vaj, 3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor, 8 evőkanál cukor


  1. Az élesztőt  egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,  majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, olajjal,  sóval és annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy kelttésztát kapjunk. Az elején robotgéppel dagasztjuk 5-6 percig, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
  2. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
  3. Kilisztezett tálban, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. 
  4. Meglocsoljuk az olvasztott  vaj  felével, meghintjük a porcukros kakaóval, majd felsodorjuk. 
  5. Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így kapott csigákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt  tepsibe rendezgetjük. További 20 percig hagyjuk kelni.  Kétféle módón rendezhetjük el a tálcán, vagy szorosan egymás mellé, akkor sütés közben felfelé nőnek, vagy nagyobb közökkel, úgy pedig szélességben terebélyesednek. 
  6. Végül megkenjük a maradék vajjal és betesszük a 180 fokra előmelegetítt sütőbe. Kb. 30 perc alatt készen vannak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése