Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. július 3., vasárnap

Borsos tokány hentes módra

 



·        1 kg sertéslapocka
·        15 dkg húsos füstölt szalonna
·        30 dkg gépsonka vagy csülöksonka
·        15 dkg ecetes uborka
·        2 kis konzerv sűrített paradicsom
·        só, bors
·        2-2 ek. kanál liszt
·        olaj


 A lapockát kb. 1 cm vékony csíkokra vágjuk, enyhén megforgatjuk két kanál, borssal, sóval elkevert lisztben, majd forró olajon hirtelen megpirítjuk. Ezután beletesszük egy lábosba és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Megsózzuk és lefedve takarékon puhára főzzük. Ne hagyjuk magára, a liszt miatt könnyen leéghet, gyakran kevergessük meg.
Közben apróra felkockázzuk a szalonnát, vékony csíkokra vágjuk az uborkát, sonkát. A szalonnát egy nagyobb lábosban kisütjük, egy tálkába kiszedjük és félretesszük. A megmaradt zsiradékon egy-két perc alatt megpirítjuk a sonkát, végül beletesszük az uborkát és azt is átforgatjuk benne. A sonkát, uborkát szintén félretesszük, majd a paradicsompürét kezdjük el pirítani, szintén a szalonnazsírban. Ha kevésnek ítéljük a zsiradékot, adhatunk hozzá egy-két kanál olajat.  Gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg jó sötét színe nem lesz. Megszórjuk két evőkanál liszttel, elkeverjük, majd hozzáadjuk a megpuhult húst a levével együtt. Miután egyet rottyant, beletesszük a sonkás- uborkás-szalonnás ragut is. Még egyszer összeforraljuk, és ha szükséges sóval, borssal utána ízesítjük. Nokedlivel vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése