Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 21., péntek

Rántott sajt



·        50 dkg trappista vagy edami sajt
·        5 tojás
·        ½ dl tej
·        liszt
·        zsemlemorzsa
·        olaj a kisütéshez

A sajtot 7-8 mm vékony szeletekre vágjuk, mindkét oldalát bevizezzük. Emiatt majd jobban tapad rá a liszt. A tojásokat egy mélytányérban felverjük, enyhén sózzuk, majd hozzákeverjük a tejet is. Egy-egy lapos tányérba lisztet valamint zsemlemorzsát teszünk, majd a tányérokat a munkapulton elhelyezzük egymás mellett a következő sorrendben: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Ezután jöhet a sajtok panírozása. Két apró trükk van a rántott sajt elkészítésében. Az egyik, hogy a paníron nem lehetnek hiányosságok, mindenhol alaposan fednie kell a sajtot. A másik pedig a dupla panírozás. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy fogjuk a nedves sajtot, először a lisztbe forgatjuk úgy, hogy mindenhol lisztes legyen, majd a tojásba, utána a zsemlemorzsába. És ismét jön a tojás, majd utána a zsemlemorzsa. Ezáltal egy kicsit vastagabb lesz ugyan a bundája, de sütés közben ez megvédi a sajtunkat a szökéstől. Ha mindegyik sajtot bepaníroztuk, legalább egy fél órára tegyük a hűtőbe, ez is segíti a sajtot, hogy a sütés közben a bundájában maradjon. Csak sütés előtt vegyük ki, amikor az olajt már feltettük a serpenyőben melegedni. Bő, forró olajban hirtelen sütjük meg mindkét oldalát, kb. 1 perc kell oldalanként. Nem kell nagyon barnára sütni, elegendő ha már világosbarna. Ha már púposodik, biztosan készen van. Gyorsan vegyük ki az olajból és tegyük egy előre odakészített tányérra. Hasábburgonyával vagy krumplipürével, valamint tartármártással szoktam tálalni. De rizzsel és áfonyadzsemmel is jó párosítás.

2 megjegyzés:

  1. És nemfolyik? Tehát főzés közben nem folyik?

    VálaszTörlés
  2. És nemfolyik? Tehát főzés közben nem folyik?

    VálaszTörlés