Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2022. október 23., vasárnap

Almás pite



Ritkán sütök almás pitét, valahogy ez mindig kimarad, pedig nagyon szeretjük. :)) Ez a mostani változat nagyon hasonlít az amerikai almás pitéhez, annyi különbséggel, hogy a tésztában van tojás és sütőpor. 
Könnyű és gyors elkészíteni, az almát sem kell reszelni, csak vékony szeletekre vágni.

Sajnos az elmúlt hetekben nagyon nem vagyok jól, sehogy nem tudok kikeveredni egy köhögős, torokfájós, fulladós időszakból. Így az ebédeink is elég egyszerűek, muszáj olyan ételeket főznöm, sütnöm, amik viszonylag gyorsan elkészíthetőek. Így jutott eszembe ez a pite is. 

A forma amiben sütöttem 30 cm átmérőjű.

                                                                                                                                                                      

  Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  •  6-7 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 csipetnyi só
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tojás
  • kb 2 dl víz vagy tej (nálam most víz, diéta miatt)

A töltelékhez:
  • 1 kg alma 
  • 2 nagy púpos evőkanál liszt
  • fél citrom leve
  • 12 dkg cukor, nálam barna, (ha savanykásabb az alma, lehet picit több is)
  • az egész citrom reszelt héja vagy 2-3 csipetnyi szárított citromhéj
  • 2-3 csipetnyi fahéj
  • 2 csipetnyi örült szerecsendió
1 tojás a kenéshez és porcukor a tetejére.


Elkészítés:

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A hideg vajat egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük, majd óvatos mozdulatokkal az egészet összemorzsoljuk, összegyúrjuk.
  2. Hozzáadjuk a tojást,  sütőport, sót, cukrot, majd a vizet is adagonként. Közepesen ruganyos tésztát kell kapnunk. A tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára betesszük a hűtőbe.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, hámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a csutkát, majd vékonyan felszeleteljük.
  4. A felszeletelt almát egy nagy tálba tesszük és összekeverjük a cukorral, sóval, fahéjjal, liszttel, citromlével, szerecsendióval, reszelt citromhéjjal. 
  5. Ha a tészta egy kicsit megszilárdult, kb egy óra, kivesszük a hűtőből és kétfele osztjuk kb 60-40% arányban.
  6. A nagyobbik rész lesz a pite alja. A formát kikenjük vajjal, lisztezzük, majd óvatosan belesimítjuk a kb fél centire kinyújtott tésztalapot. Arra figyeljünk, hogy a tészta a forma szélére is jusson. 
  7. Erre halmozzuk a fűszeres almákat, kézzel kicsit lenyomkodjuk. 
  8. Az almás töltelék  tetejére helyezzük a másik darab kinyújtott tésztát. A széleit összecsípkedjük.
  9. Végül az egészet lekenjük egy felvert tojással,  majd középről indulva csillag alakban bevagdossuk a tésztát. 
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Alsó felső módban.
  11. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.









Jó sütögetést kívánok!
Verus



3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a pitéd, és igen csak finom lehetett. Én is rég sütöttem már almáspitét, pedig mi is nagyon szeretjük 😊.
    Neked mielőbbi gyógyulást kívánok! 🌻

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szívesen elfogadnék egy szeletet belőle:)

    VálaszTörlés
  3. Mi is szeretjük az almás pitét. Nagyon tetszik, ahogy a tetejét bevágtad.

    VálaszTörlés