· 50 dkg szarvas comb
· 4-5 szelet húsos szalonna
· 1-1 sárgarépa, fehérrépa
· 1 kisebb zellergumó fele
· 1 kiskanál vegeta
· csipetnyi kakukkfű
· 2 dl száraz vörösbor
· 4 gerezd fokhagyma
· só, bors, cukor
· 2 evőkanál liszt
· olaj
· áfonyaöntet vagy lekvár
Évekkel ezelőtt ha étteremben ettem és volt olyan szerencsém, hogy az étlapon rábukkantam erre a számomra legteljesebb kulináris élvezetet nyújtó ételre, mindig ezt rendeltem. Mióta sikerült itthon is elkészíteni, már mást is rendelek :-) Egy kis odafigyeléssel és egy jó recept segítségével egész könnyen odavarázsolhatjuk az asztalunkra, családtagjaink, barátaink nagy örömére.
Először is a szarvashúst megmossuk, besózzuk majd egy serpenyőben néhány kanál forró olajon minden oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékban a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket (répa, fehérrépa, zeller) gyakori kevergetéssel megpirítjuk. Felöntjük 2 dl vörösborral, 1 dl vízzel, beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, és belekeverjük a kakukkfüvet, vegetát. Ezután keresünk egy akkora magasságú tepsit, hogy ha belehelyezzük a húst és lefedjük alufóliával, a fólia ne érintkezzen a hússal. Ha van ekkora méretű mázas, fedővel rendelkező sütőtálunk, az is kiválóan megfelel. Nagy tepsi híján én egy jénai tálat használtam. Beletesszük az előpirított szarvashúst, a megpirított zöldségeket a szafttal együtt és alufóliával lefedve betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe.
Egy óra múlva kivesszük, hústűk vagy fogpiszkálók segítségével megtűzdeljük a szalonnaszeletekkel, ismét lefedjük és további egy órára visszatesszük. Időnként ellenőrizzük a puhaságát, illetve, hogy a szalonnaszeletek nehogy megégjenek. Ha a szaft kevésnek bizonyul, öntsük alá még egy kis bort. Ha úgy találjuk, hogy a szalonna szép piros, de a hús még nem elég puha, akkor vegyük le a szalonnát, tegyük félre, a húst ismét fedjük le és süssük még tovább. Nekem két óra alatt finom puhára sült meg. Ha a hús elkészült, vegyük ki egy tálra, a szaftot a zöldségekkel együtt tegyük serpenyőbe. A zöldségeket egy villa segítségével nyomkodjuk össze. Egy-két kanál lisztet kevés vízzel keverjünk csomómentesre és ezzel sűrítsük be a mártást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kis cukrot is.
Tálaláskor a húst vágjuk vékony szeletekre, locsoljuk meg a barnamártással, az áfonyaöntetet tegyük mellé. Burgonyából készült köret illik hozzá, krokett, héjában főtt krumpli, sült krumpli.
Mennyei finomság!!!
VálaszTörlésHolnapi ebéd lesz!:)
VálaszTörlésPácoltátok előre a szarvast??
VálaszTörlésNagyon jól sikerült,ízlett a családnak,csak ajánlani tudom!
VálaszTörlés