Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. július 29., péntek

Vörösboros szarvassült barnamártással, áfonyaöntettel



·         50 dkg szarvas comb
·        4-5 szelet húsos szalonna
·        1-1 sárgarépa, fehérrépa
·        1 kisebb zellergumó fele
·        1 kiskanál vegeta
·        csipetnyi kakukkfű
·        2 dl száraz vörösbor
·        4 gerezd fokhagyma
·        só, bors, cukor
·        2 evőkanál liszt
·        olaj
·        áfonyaöntet vagy lekvár

Évekkel ezelőtt ha étteremben ettem és volt olyan szerencsém, hogy az étlapon rábukkantam erre a számomra legteljesebb kulináris élvezetet nyújtó ételre, mindig ezt rendeltem. Mióta sikerült itthon is elkészíteni, már mást is rendelek :-) Egy kis odafigyeléssel és egy jó recept segítségével egész könnyen odavarázsolhatjuk az asztalunkra, családtagjaink, barátaink nagy örömére.

Először is a szarvashúst megmossuk,  besózzuk majd egy serpenyőben néhány kanál forró olajon minden oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékban a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket (répa, fehérrépa, zeller) gyakori kevergetéssel megpirítjuk. Felöntjük 2 dl vörösborral, 1 dl vízzel, beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, és belekeverjük a kakukkfüvet, vegetát. Ezután keresünk egy akkora magasságú tepsit, hogy ha belehelyezzük a húst és lefedjük alufóliával, a fólia ne érintkezzen a hússal. Ha van ekkora méretű mázas, fedővel rendelkező sütőtálunk, az is kiválóan megfelel. Nagy tepsi híján én egy jénai tálat használtam. Beletesszük az előpirított szarvashúst, a megpirított zöldségeket a szafttal együtt és alufóliával lefedve betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe. 



Egy óra múlva kivesszük, hústűk vagy fogpiszkálók segítségével megtűzdeljük a szalonnaszeletekkel, ismét lefedjük és további egy órára visszatesszük. Időnként ellenőrizzük a puhaságát, illetve, hogy a szalonnaszeletek nehogy megégjenek. Ha a szaft kevésnek bizonyul, öntsük alá még egy kis bort.  Ha úgy találjuk, hogy a szalonna szép piros, de a hús még nem elég puha, akkor vegyük le a szalonnát, tegyük félre, a húst ismét fedjük le és süssük még tovább. Nekem két óra alatt finom puhára sült meg. Ha a hús elkészült, vegyük ki egy tálra, a szaftot a zöldségekkel együtt tegyük serpenyőbe. A zöldségeket egy villa segítségével nyomkodjuk össze. Egy-két kanál lisztet kevés vízzel keverjünk csomómentesre és ezzel sűrítsük be a mártást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kis cukrot is.
Tálaláskor a húst vágjuk vékony szeletekre, locsoljuk meg a barnamártással, az áfonyaöntetet tegyük mellé. Burgonyából készült köret illik hozzá, krokett, héjában főtt krumpli, sült krumpli.




3 megjegyzés: