Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. július 29., péntek

Vörösboros szarvassült barnamártással, áfonyaöntettel



·         50 dkg szarvas comb
·        4-5 szelet húsos szalonna
·        1-1 nagyobb sárgarépa, fehérrépa
·        1 kisebb zellergumó fele
·        1 kiskanál vegeta
·        2-3 csipetnyi kakukkfű, rozmaring, 2 babérlevél
·        2 dl száraz vörösbor
·        4 gerezd fokhagyma
·        só, bors, cukor ízlés szerint
·        2 evőkanál liszt
·        olaj
·        áfonyaöntet vagy lekvár


Ritkán készítem, de évek óta az egyik abszolút kedvencem. :)) Egy kicsit hosszadalmas az elkészítése, de szerintem nem bonyolult, próbáljátok ki! :)

  1. Először is a szarvashúst megmossuk, a hártyákat egy éles kés segítségével leszedjük.   Besózzuk majd egy serpenyőben néhány kanál forró olajon minden oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük, majd félretesszük.
  2.  A visszamaradt zsiradékban a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket (répa, fehérrépa, zeller) gyakori kevergetéssel megpirítjuk.
  3. Megszórjuk a rozmaringgal, kakukkfűvel, pici vegetával és felöntjük 2 dl vörösborral. Hozzáadunk még 1 dl vizet, beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, babérleveleket is. Felmelegítjük.
  4. Ezután keresünk egy akkora magasságú tepsit, hogy ha belehelyezzük a húst és lefedjük alufóliával, a fólia ne érintkezzen a hússal. Ha van ekkora méretű mázas, fedővel rendelkező sütőtálunk, az is kiválóan megfelel. Én egy nagy jénai tálat használtam, aminek teteje is van. 
  5. Beletesszük az előpirított szarvashúst, a megpirított zöldségeket a szafttal együtt és alufóliával (vagy a tál tetejével) lefedve betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe. 






6. Egy óra múlva kivesszük, hústűk vagy fogpiszkálók segítségével megtűzdeljük a szalonnaszeletekkel, ismét lefedjük és további egy órára visszatesszük. Időnként ellenőrizzük a puhaságát, illetve, hogy a szalonnaszeletek nehogy megégjenek. 

7. Ha a szaft kevésnek bizonyul, öntsük alá még egy kis bort.  Ha úgy találjuk, hogy a szalonna szép piros, de a hús még nem elég puha, akkor vegyük le a szalonnát, tegyük félre, a húst ismét fedjük le és süssük még tovább. Nekem két óra alatt finom puhára sült meg. 

8. Ha a hús elkészült, vegyük ki egy tálra, a szaftot a zöldségekkel együtt tegyük serpenyőbe. A zöldségeket egy villa segítségével nyomkodjuk össze. Egy-két kanál lisztet kevés vízzel keverjünk csomómentesre és ezzel sűrítsük be a mártást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kis cukrot is.

9. Tálaláskor a húst vágjuk vékony szeletekre, locsoljuk meg a barnamártással, az áfonyaöntetet tegyük mellé. Burgonyából készült köret illik hozzá, krokett, héjában főtt krumpli, sült krumpli.




Jó étvágyat kívánok!

7 megjegyzés: