Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 1., vasárnap

Húsleves




·        kb. 1,5-2 kg húsos csont ( karajcsont, marhalábszár, marha velős csont)
·        1 fej vöröshagyma
·        3-5 gerezd fokhagyma
·        3-3 szál sárgarépa, gyökér
·        1 kisebb fej zellergumó, 1/4 fej karfiol
·        ½ fej kelkáposzta, vagy néhány db. kis kelbimbó
·        só, egész bors
·        1 csokor petrezselyem zöldje
·        tészta

Az egyik kedvenc levesem, bármikor kerül az asztalra, boldoggá tesz. Szinte hetente főzök, a vasárnapi ebéd elmaradhatlan része.
A csontokat alaposan megmosom, majd egy nagy kuktába teszem. Főztem már simán, kukta nélkül is, de sokszor a nagy melegben nem volt kedvem arra, hogy 3-4 órán keresztül rotyogjon még a tűz is, így kitaláltam, hogy kuktában készítve sokkal gyorsabb és semmit sem veszít értékéből, nem kell leszedni a habot, mert mire a leves elkészül, az szépen el is tűnik és így a csontokból kioldódott vitaminok, ásványi anyagok a levesben maradnak.  

 A húsos csontok mellé teszek egy megtisztított egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymákat, a feldarabolt zellert, sózom, borsozom, felöntöm kb. 3 liter vízzel és a kukta fedővel lefedve nagyon lassú tűzön kb. másfél óráig főzöm. Ezalatt megtisztítjuk a többi zöldséget, a répaféléket vékonyan felkarikázzuk, a kelkáposztát kisebb darabokra vágjuk. Majd ha hús megpuhult, a kuktát gőztelenítsük és óvatosan nyissuk ki. A csontokat, vegyük ki és tegyük bele a zöldségeket, petrezselyem zöldet. Fedjük le ismét, és kb. 20 perc alatt főzzük puhára a zöldségeket. Átszűrni nem szükséges, így is nagyon szép átlátszó. Cérnametélttel, vagy egyéb tésztával kínáljuk.
Ha nincs kuktánk, a egy nagy fazékban főzzünk, csak számítsunk rá, hogy kb. 2 órával tovább tart. Fontos, hogy mindig a legkisebb lángon főzzük, éppen hogy csak gyöngyözzön a leves. 

A csontokról leváló húst, még melegen, mustárral, tormával, friss kenyérrel tálaljuk. A velőt pirítóssal kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!





2 megjegyzés:

  1. Imádom a húslevest, a velőről nem is beszélve. Sajna az útóbbi években a velőhöz nem volt szerencsém.

    VálaszTörlés