Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. március 29., vasárnap

Zöldborsós pulykatokány



Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykacomb
  • 10 dkg bacon vagy császárszalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb paprika
  • 1 paradicsom
  • kb. 20 dkg zöldborsó (nálam fagyasztott)
  • só, bors, majoranna, őrölt pirospaprika
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 db közepes méretű csemege uborka (opcionális)
  • olaj

  1. A felkockázott császárszalonnát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szintén felkockázott hagymát, pár percig dinszteljük, majd beletesszük a  kis darabokra vágott paradicsomot, paprikát.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd a serpenyőt levesszük a tűzről és meghintjük pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a többi fűszert is.
  3. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a kockázott husit, felöntjük kb. 2,5 dl vízzel és lefedve, kis lángon kb. 40 percig főzzük. Néhányszor átkeverjük és pótoljuk a vizet, ha szükséges.
  4. Amíg a hús puhul, a zöldborsót hagyjuk felolvadni, így más csak pár percig szükséges főzni.
  5. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a karikákra vágott uborkát. Néhány perc alatt a zöldborsó is megpuhul. Ha szükséges, most lehet utána ízesíteni, az esetlegesen elpárolgott vizet pótolni.
  6. Egy csapot evőkanál lisztet kb. 1 dl vízben csomómentesre keverünk és ezzel sűrítjük be a tokányt. 
  7. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.
  8. Tarhonya vagy rizs illik mellé.




Jó étvágyat kívánok!