Hozzávalók:
- 50 dkg pulykacomb
- 10 dkg bacon vagy császárszalonna
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb paprika
- 1 paradicsom
- kb. 20 dkg zöldborsó (nálam fagyasztott)
- só, bors, majoranna, őrölt pirospaprika
- 1 csapott evőkanál liszt
- 2 db közepes méretű csemege uborka (opcionális)
- olaj
- A felkockázott császárszalonnát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szintén felkockázott hagymát, pár percig dinszteljük, majd beletesszük a kis darabokra vágott paradicsomot, paprikát.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd a serpenyőt levesszük a tűzről és meghintjük pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a többi fűszert is.
- Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a kockázott husit, felöntjük kb. 2,5 dl vízzel és lefedve, kis lángon kb. 40 percig főzzük. Néhányszor átkeverjük és pótoljuk a vizet, ha szükséges.
- Amíg a hús puhul, a zöldborsót hagyjuk felolvadni, így más csak pár percig szükséges főzni.
- Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a karikákra vágott uborkát. Néhány perc alatt a zöldborsó is megpuhul. Ha szükséges, most lehet utána ízesíteni, az esetlegesen elpárolgott vizet pótolni.
- Egy csapot evőkanál lisztet kb. 1 dl vízben csomómentesre keverünk és ezzel sűrítjük be a tokányt.
- Tálaláskor ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.
- Tarhonya vagy rizs illik mellé.
Jó étvágyat kívánok!