Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. május 12., szombat

Tejfölös gombás sertéstokány



·        50 dkg tarja
·        20 dkg gomba
·        5 dkg füstölt húsos szalonna
·        2 fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        só, bors, morzsolt majoránna
·        ½ kiskanál pirospaprika
·        2 csapott evőkanál liszt
·        3 evőkanál tejföl, fél csokor petrezselyemzöld
·        olaj vagy zsír 

A húst megmossuk, majd vékony, kb. 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és lassú tűzön, kevés olajon vagy zsíron gyakori kevergetéssel üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 2-3 csipetnyi majoránnát, jól átkeverjük, 1-2 percig pirítjuk majd beletesszük a húst és fehéredésig pirítjuk. A tűzről levéve, ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a szalonna darabot a bőrével együtt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.

Fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Ekkor hozzáadjuk a gombát és további 20 perc alatt összefőzzük. Két csapott evőkanál lisztet elkeverünk három evőkanál tejföllel valamint egy kevés vízzel és ezzel behabarjuk a tokányt, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Tálalás előtt a szalonnadarabot kivesszük. Galuskával kínáljuk.

A galuskához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 csapott kiskanál só
  • kb. 3 dl víz

Az alapanyagokat egy keverőtálban csomómentesre keverjük. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk, a vizet óvatosan adagoljuk, a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi vizet igényel. Nokedliszaggatóval bő, lobogó, sós vízbe ( 4 liter vízhez adjunk 2 csapott kiskanál sót, valamit 2 evőkanál olajat) szaggatjuk, enyhén megkavarjuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Az újbóli forrást követő 1-2 percben amint a galuskák feljöttek a víz felszínére, egy nagy szűrővel már ki is szedhetjük. Forró vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, tálba tesszük, majd 1-2 kanál olajjal összekeverjük.  Ezt a mennyiséget három részre osztva főzzük ki.

Jó étvágyat kívánok!




6 megjegyzés:

  1. Hú de guszta, egy nagy tányérral kérnék:)

    VálaszTörlés
  2. De gyönyörű fotók, nagyon kínálja magát. Az ilyen szaftos ételek nálunk is mindig bejönnek. A nokedli meg pláne, csak ritkán készítem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, köszönöm. Én is nagyon szeretem a szaftos tokányokat, a nokedli meg egyenesen az egyik kedvencem.

      Törlés
  3. Verus, ez már merénylet!! Olyan gyönyörűségeket főzöl folyamatosan, hogy a képek láttán beindul az emberben a pavlovi reflex.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María :-)))Azért te sem panaszkodhatsz :-)

      Törlés