Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. február 28., hétfő

Tejszínes gombakrémleves


·        60 dkg gomba
·        2 nagy fej vöröshagyma
·        4 gerezd fokhagyma
·        3-4 nagyobb krumpli
·        2 szál fehérrépa
·        2 dl főzőtejszín
·        1,5 – 2 liter húsleves alaplé
·        só, bors
·        1 csokor petrezselyem
·        olaj
·        3 evőkanál liszt
·        pirított kenyérkockák a tetejére


A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A gombát, fehérrépát és a krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, illetve karikákra vágjuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a fehérrépát, a gombát, és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük kb. 1, 5 liter alaplével, beletesszük a krumplit is és a petrezselyemzöld felét is. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 1 liter vízhez 2 kockát tegyünk. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt, valamint a maradék petrezselymet és további 2-3 percig még forraljuk, után készen is van.
Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk friss petrezselyemmel, pirított zsemlekockákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése