Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2022. november 4., péntek

Körtés clafoutis, azaz tejes pite


 

A franciák közkedvelt tejes pitéje...Gyakran sütöm, gyorsan és könnyen összerakható és nagyon finom! A lényege egy sűrű palacsintatészta, így az adagokat sem szoktam pontosan kimérni. A receptben is körülbelüli adagokat írok, de szerintem érteni fogjátok! :)) A darált mandulát dióval is helyettesíthetjük. 

Szoktam zöldséges, sonkás sós változatot is készíteni, vacsira tökéletes megoldás. Főleg, ha maradékok lapulnak a hűtőben. :)


Hozzávalók:

  • 6-7 db körte ( nálam most vilmos)
  • 3 tojás
  • kb 20 dkg liszt
  • 6 evőkanál darált mandula
  • csipetnyi só
  • 1 tasak sütőpor
  • 10 dkg cukor (nekünk ennyi elég volt, de ha valaki édesebben szereti, tegyen többet)
  • 6 evőkanál barna cukor 
  • 2 evőkanál vanília aroma
  • kb. 4-5 dl tej
  • porcukor a tetejére


Elkészítés:
  1. A piteformát ( az enyém 28 cm-es) vajazzuk, lisztezzük.
  2. A körtéket félbevágjuk, kivágjuk a magházat majd vékonyan felszeleteljük.
  3. A forma alját kirakjuk körtével, valamennyit hagyunk a tetejére is. 
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul felül sütés mód.
  5. Ezután elkészítjük a tésztát. A lisztet, darált mandulát, tojásokat, cukrot, sütőport, sót, vaníliaaromát egy nagy tálba tesszük és adagonként hozzáadva a tejet, sűrű  palacsintatésztát keverünk.
  6. A körtéket megszórjuk 3 evőkanál barnacukorral, majd ráöntjük a tésztát.
  7. A tetején elrendezgetjük a félretett körteszeleteket, megszórjuk a maradék barnacukorral és betoljuk a meleg sütőbe.
  8. Kb. 50 percig sütjük. A tészta még kissé remegős, mikor már készen van. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhetjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük le lazán alufóliával.
  9. Miután kihűlt, szórjuk meg porcukorral. 






Jó étvágyat kívánok!


4 megjegyzés:

  1. Ismét egy jó kis receptet hoztál , nagyon guszta és finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Próbáld ki nyugodtan, nagyon könnyen és gyorsan készen van, és tényleg finom!🥰

      Törlés
  2. Milyen régóta készülök erre is! Anyukám gyakran sütött, de gyümölcsök nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallottam már, hogy van aki teljesen natúr, minden nélkül süti a tejes pitét, biztos úgy is nagyon finom!🙂🥰

      Törlés