Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 26., csütörtök

Karamellás mentaszörp


· 
·        3-4 bögre borsmenta levél
·        2 kg cukor
·        1 liter víz
·        1 citrom
·        1 csapott kiskanál citromsav


A mentáról: a borsmenta hatékony a megfázás, influenza, valamint fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak ellen. Gyomor-, és bélzavarok, emésztőszervek megbetegedése esetén, görcsökben, felfúvódás, epezavarok megakadályozására, érzéstelenítő, pangáscsökkentő, fertőzésmegelőző. Étvágygerjesztőnek is kiválóan alkalmas, vértisztító hatása van. Torokbántalmak és rekedtség ellen gargalizálni, gyulladásokra borogatásként, valamint inhalálásra.


A cukrot közepes tűzön karamellizálni kezdjük. Vigyázzunk, ne hagyjuk magára és folyamatosan kevergessük, mert ekkora mennyiség hamar leéghet. Nem szükséges az egész cukrot megolvasztani, ha már legalább az egyharmada szép világosbarna, keverjük jól össze és adjuk hozzá a vizet. Kevergessük meg néhányszor, amíg fel nem oldódik és  addig melegítsük, míg bugyborékolni kezd. A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük, 1 citromot vékony szeletekre vágunk.  Ha már enyhén forr a szirup, az edényt levesszük a tűzhelyről beletesszük a mentaleveleket, citromszeleteket, citromsavat. Forralni nem szabad. Lefedjük és két napig pihentetjük, naponta kétszer megkevergetjük. 

Szörpünket harmadnap ismét felforrósítjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, hogy a vitaminok benne maradjanak. Még forrón jól zárható üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.  Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös helyen hónapokig eláll.




4 megjegyzés:

  1. Biztos szuper az íze és tudod, hogy mi van benne:) Régen annyi borsmentám volt, nem lehetett kiirtani sem.

    VálaszTörlés
  2. Mi nagyon szeretjük, nem is fogyasztunk mást csak házi szörpöket. Már nálam is elburjánzott, küzdök is vele rendesen :-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is volt burjánzó mentám, és citromfüvem, de a férjem még anno idején kiirtotta. Legfeljebb itt az erkélyen cserepelhetnék vele,amit persze még nem próbáltam csak a kakukkfűvet, rozmaringot, zsályát. De valamelyik mindig kipusztul. Így csak meggy és ribizli szörpöt teszek el. Biztosan nagyon finom lehet a szörpöd, még nem kóstoltam soha.:))

    VálaszTörlés
  4. Idén is sorozatban tettem - teszek el fenyőszörpöt, bodzavirág szörpöt, menta szörpöt, citromfüves mentaszörpöt, s mire ezekkel végzek, jönnek a gyümölcsszörpök. Mi sem veszünk bolti szörpféléket, hiszen a házi mindig bio-, megbízható és nem mellesleg cukor árban van. Mindig gyógyszertárban vett citromsavat teszek hozzá. Sosem forralom a szirupot együtt a növényekkel, hiszen a több napos áztatás is kioldja a szirupba a hatóanyagokat. Csak hígításnál ízesítem friss citromlével, így a C vitamin is teljes mértékben érvényesül benne. Mindenkinek ajánlani tudom!!! A férjem is ferde szemmel nézi a 'fűnyíró kerülőket', de kárpótolom a nulla gyógyszertári számlával:)

    VálaszTörlés