Mire a srácok felkelnek, készen is van. Keleszteni nem kell, dagasztás után rögtön formázhatjuk is! A tetejére szórhatunk bármilyen magot, én most szezámmal sütöttem, de tökmaggal megszórva is isteni finom! Könnyű, foszlós tésztájú zsemlék lesznek...:)
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér liszt
- 3 dkg friss élesztő vagy 2 zacskó szárított (14 g)
- 2,7 -3 dl langyos tej
- 1 kiskanál só
- fél kiskanál cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás a kenéshez
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukrozott, langyost tejben. Ha szárított élesztőt használunk, azt csak simán keverjük a liszthez.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, olvasztott vajat, felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
- Kézi robotgéppel, rugalmas, lágy tésztát dagasztunk, majd sütőpapírra szedve 12 egyenlő gombócot formázunk. Nekem úgy a legegyszerűbb, ha egy vastagabb rudat formázok és azt szeletelem 12 részre, majd gömbölyítem.
- A gombócokat vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formába rendezzük, úgy, hogy legalább fél cm rés legyen köztük. Így sütés közben lesz elég helyük nőni.
- Míg a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a zsemléket letakarva pihentetjük. Kb. 10-12 perc, ennyi elég is neki.
- Alul felül sütés módban kb. fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is biztosan megsültek.
- A formában hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése