Hozzávalók a raguhoz:
- 50 dkg darálthús
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika, bors
- szárított majoranna, kakukkfű
- só
- egy kis pohár tejföl
- 12-15 dkg vegyes zöldség, nálam most mexikói, fagyasztott
- olívaolaj
Hozzávalók a palacsintához:
- kb. 30 dkg főtt krumpli
- 25-30 dkg liszt
- két L-es tojás
- 1 kiskanál só
- két csitenyi szárított petrezselyem ( elhagyható)
- csipetnyi szódabikarbóna vagy fél tasak sütőpor
- kb. fél liter tej
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- kb 20 dkg sajt a palacsinták közé és a tetejére
Elkészítés:
- 30 dkg megpucolt, kockákra vágott krumplit enyhén sós vízben puhára főzünk, majd egy tányéron villával széttörjük.
- Míg fő a krumpli, elkészítjük a ragut. Egy nagyobb edényben kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, párszor átkeverjük, majd mehet bele a darált hús. Fehéredésig piritjük.
- Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kiskanál őrölt paprikával. Én még tettem bele pár csipetnyi majorannát, kakukkfüvet is.
- A fűszerekkel együtt még pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Felöntjük kb 2 dl vízzel és lefedjük. Közepes lángon addig pároljuk, míg a víz nagy része elpárolgott. Néhányszor átkeverjük.
- Végül belekeverjük a tejfölt is.
- Egy nagyobb tálba tesszük a hozzávalókat, liszt, áttört krumpli, tojás, só, kis szódabikarbóna vagy sütőpor, az utóbbitól könnyedebb lesz a tészta. Ízesíthetjük zöld fűszerekkel is, én most egy kis szárított petrezselymet adtam hozzá.
- Felöntjük a tej felével és csomómenetsre keverjük. Majd hozzáadjuk a maradék tejet és 2 kanál olívaolajat. Sűrű, de folyékony palacsintatésztát kell kapnunk, ha túl sűrű, adjunk még hozzá tejet.
- Egy vastag falu serpenyőt enyhén kiolajozunk, majd egy merőkanálnyi tésztát beleöntünk és lefedjük.
- Kb. 1,5 perc kis lángon elég az egyik oldalnak, a másik oldalt már fedő nélkül sütjük. Így sütjük ki a többi palit is, kb 8-10 db lesz.
- Végül összeállítjuk a tortát. Arra figyeljünk, hogy a ragu ne fogyjon el idő előtt. :))
- Egy hőálló tányéron vagy tálon rétegezzük a palacsintát, ragut. Kétszer sajttal is megszórtam, szerintem bőven elég ennyi, nem kell minden rétegre.
- A tetejére ragu kerüljön, rá reszelt sajt. 180 fokos sütőbe annyi időre tettem be, hogy a sajt elolvadjon a tetején.
Jó étvágyat kívánok!
Finom, ízlezes és laktató lehet, és nagyon jól is néz ki 😊. Szivesen megkóstoltam volna 😋.
VálaszTörlésFinom, ízlezes és laktató lehet, és nagyon jól is néz ki 😊. Szivesen megkóstoltam volna 😋.
VálaszTörlésFinom, ízletes lehet, és még nagyon jól is néz ki. 😊
VálaszTörlésSzívesen megkóstoltam volna 😋.
Köszönöm szépen Katalin!🙂
VálaszTörlésNagyon guszta és tartalmas finomságot készítettél!
VálaszTörlés