Először készítettem, de tuti nem utoljára. Isteni finom, bár igaz, frissen az igazi, másnap egy kicsit már keményebb a kihűlt krumplipüré a tetején. De azért úgy is elfogyott! :)) A raguhoz viszonylag elég sok hozzávaló kell, de könnyű elkészíteni, ne ijedjetek meg. Van aki borsó nélkül készíti vagy sajtot reszel a tetejére, több variáció van, ki lehet próbálni. :) Nekünk ez nagyon ízlett.
Hozzávalók a raguhoz:
- 50 dkg darált hús (nálam marha, sertés vegyesen)
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes méretű sárgarépa
- kb 10 dkg zöldborsó (nálam fagyasztott)
- 2 csipetnyi kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- 3-4 evőkanálnyi Worchestershire szósz
- 2 evőkanál Barbecue szósz ( opcionális)
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 3 evőkanál olaj
- kb. 4 dl víz
A krumplipüréhez:
- 1 kg krumpli
- kb 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- ízlés szerint só, szerecsendió
- bors (opcionális)
- Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban kevés olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és párszor átkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
- Hozzáadjuk a felkarikázott répát és kissé lepirítjuk.
- Mehet bele a darált hús, nagyobb lángon gyakran kevergetve pár percig pirítjuk. Végül hozzáadjuk a fűszereket, a háromféle szószt, felöntjük vízzel. Fedő alatt közepes lángon kb. 20 percig pároljuk.
- Utána hozzákeverjük a zöldborsót is és további 5-10 percig fedő nélkül főzzük. Egy sűrű ragut kell, hogy kapjunk.
- Míg készül a ragunk, elkészítjük a krumplipürét. Sós vízben puhára főzzük a megpucolt, kockára vágott krumplit. Ha már puha, leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, tejet és krémesre keverjük. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Pici borst is lehet adni hozzá.
- Egy nagyobb jénai vagy tűzálló kerámia tálba szedjük a ragut, a tetején elsimítjuk a krumplipürét, majd egy villával hullámosan kicsit megmintázzuk.
- 180 fokos légkeveréses sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Fincsi lehetett, még nem ettem ilyet, de már hallottam róla és láttam több helyen is. Guszta a tetején megsült krumplipürével 😁.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kati! Én is most készítettem először, próbáld ki, szerintem ízleni fog..🙂🙂
Törlés