Drága édesanyám születésnapjára készült ez a torta, szívem minden szeretetével. Isten éltessen Anyuci! :)
Hozzávalók a piskótához:
- 8 tojás
- 7 csapott evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- kb. fél dl víz
- csipetnyi sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg túró (nálam zsírszegény krémtúró, Lidl)
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg cukor
- 1 nagyobb citrom reszelt héja és a fél citrom leve
- 200 g habtejszín (nálam laktózmentes, Lidl)
Továbbá fél kg eper és pár evőkanál eperlekvár. Ha vége az eperszezonnak, ez a torta ugyanígy elkészíthető málnával, barackkal vagy bármilyen más, idény gyümölccsel.
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a következő módon: robotgéppel elkezdjük felverni a fehérjét, amikor már félkemény, két adagban hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Tovább verjük addig, amíg kemény lesz.
- A sárgáját adagonként a habhoz keverjük, itt még használhatjuk a robotgépet. Az eredmény egy halványsárga nagyon habos tészta.
- Végül kanalaként hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, de itt már csak fakanalat használjunk. Óvatosan keverjük bele a lisztet, alulról felfelé, a lényeg, hogy minél több levegő maradjon a tésztában. A fakanalat a tál széléhez ütögetni, rázni nem szabad, különben a piskóta sütés után nagyon gyorsan összeeshet.
- Vajjal kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Ha szükséges 20 perc után visszavehetjük kissé a hőmérsékletet, hogy a teteje ne piruljon meg nagyon. Az első 25 perceben tilos a sütő ajtaját kinyitni. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, után szeleteljük három lapra.
- A krémhez összekeverjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat: túrót, mascarponét, cukrot, citromlevet és a citrom reszelt héját. Ízlés szerint adhatunk még hozzá citromlevet és cukrot, mi úgy szeretjük, ha nem olyan nagyon édes. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
- Az alsó lapot megkenjük a krémmel, elrendezgetjük rajta a félbevágott eprek felét. A krémet úgy adagoljuk, hogy a végére is maradjon. Rátesszük a második tortalapot.
- Ezt megkenjük eperlekvárral, majd jöhet a második adag krém.
- Végül rátesszük a harmadik lapot, és az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel. A tetejét eperrel díszítjük.
- Tálalásig a hűtőbe tesszük, legalább 2 órára.
Isten éltesse Anyukádat, nagyon finom tortát kapott! 😊
VálaszTörlésKöszönöm Katalin!🙂
TörlésJaj, de jól néz ki. Holnap én epres túrótortát készítek. Hasonlóan gondoltam.
VálaszTörlés