Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. október 29., szombat

Zöldhagymás, vajkrémes pogácsa


·        60 dkg liszt
·        20 dkg margarin
·        5 dkg élesztő
·        2 + 1 tojás
·        2-2,5 dl tej
·        1 joghurt
·        ½ kiskanál cukor
·        2 csapott evőkanál só
·        4 szál újhagyma
·        15 dkg natúr vagy zöldfűszeres vajkrém
·        kb. 20 dkg reszelt sajt a tetejére



Mint minden kelt tésztánál itt is nagyon fontos, hogy az alapanyagok szoba hőmérsékletűek legyenek. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel melegen helyen felfuttatjuk.
A lisztet a lágy margarinnal jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a két felvert tojást, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, valamint a sót. Kézzel jól átgyúrjuk, majd 7-8 percig robotgéppel dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha már szépen hólyagosodik és elválik a tál oldalától. Félkemény tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk.  Konyharuhával letakarva 40-50 percig langyos helyen kelesztjük.
Közben a hagymákat megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk és kevés olajon 1-2 percig átforgatjuk.  



Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,  5 percig pihentetjük, majd kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a vajkrémmel, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta  a hagymát. Lazán feltekerjük mint egy tekercset, egy kissé ellapogatjuk, majd félbehajtjuk, tiszta konyharuhával letakarva további 20 percig pihentetjük. Ne ijedjünk meg, ha a töltelék itt-ott kifolyna.. Ezután kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, pogácsaszaggatóval  vagy egy pohárral kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt vagy margarinnal, zsírral megkent tepsire helyezzük. A maradék tésztadarabkákból kézzel  kis pogácsákat formázunk, azokat is a tepsire tesszük. Letakarjuk és további 20 percig pihentetjük. Mialatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra, megkenjük a pogácsákat a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése