Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 26., hétfő

Paprikás krumpli bográcsban




·        1 kg vöröshagyma
·        1, 5 kg krumpli
·        3 tv paprika
·        ½ erős paprika
·        3 paradicsom
·        10 dkg szalonna
·        1 pár sütnivaló nyers kolbász
·        1 szál puhább füstölt kolbász
·        1 szál csípős száraz kolbász
·        6 szál vékony virsli
·        4-5 gerezd fokhagyma
·        só, bors, őrölt kömény, 3-4 babérlevél
·        1-2 evőkanál pirospaprika
·        2-3 evőkanál zsír



A család egyik nagy kedvence, főleg így, bográcsban készítve az igazi. Fontos a sok hagyma, hogy jó sűrű legyen, illetve a kolbászok kiválogatása. Nálunk fő szempont, hogy legyen egy, ami szinte teljesen szétfő, ez a nyers kolbász, a másik egy puha, illetve egy szárazabb füstölt, csípős kolbász.

A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy evőkanálnyi zsírt adva hozzá enyhén megpirítjuk, zsírját kioldjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát a maradék zsírt és folyamatosan kevergetve, nagyon kis tűzőn üvegesre pároljuk. Ha otthon piknikezünk, ezt a két előkészítő műveletet megcsinálhatjuk egy nagy serpenyőben  a tűzhelyen is, kisebb a leégés veszélye. 




Ha ezzel megvagyunk, tegyük bele a felkarikázott kolbászokat, valamit a bőrétől megszabadított nyers kolbászt is. Adjuk hozzá a negyedelt paradicsomot, kicsumázott és félbevágott paprikákat, fél erős paprikát, zúzott fokhagymát sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet, köményt és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobjunk még bele két felkockázott burgonyát, ettől a végeredmény sokkal sűrűbb lesz, mert addigra szinte teljesen szétfő. Fakanállal szét is nyomkodhatjuk, ha már megpuhult. Ez az alaplé, ami a sok hagymától, krumplitól igencsak sűrű lesz. A pirospaprika hozzáadásával vigyázzunk, mert a kolbász is sok színt enged ki magából, óvatosan adagoljuk. Ha kolbász szétfőtt, illetve a  hozzávalók megpuhultak, a krumpli szétesett, adjuk hozzá a többi krumplit is, valamint öntsük fel még kb. 1-1,5 liter vízzel. Ezt igazából ízlés kérdése, ki mennyire szereti sűrűn, vagy levesesebben. Ha szükséges, ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával.  Ha a krumpli már majdnem puha, tegyük bele a felkarikázott virslit is és főzzük készre. Savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk. 

Jó étvágyat kívánok!



8 megjegyzés:

  1. Szerintem is így az igazi, bográcsban! Kérlek, látogass el hozzám, átadnék egy díjat! http://www.martyhobby.blogspot.com/2012/03/husgomboc-kapros-karalabeval-ujabb-dij.html

    VálaszTörlés
  2. Szinte érzem az illatát! Nagyon finom tud lenni így szabadban bográcsban készítve. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, a kinti ízeket nem lehet pótolni. Nagy adag lett, de két nap alatt mind elfogyott :-)

      Törlés
  3. Isteni lehetett, szeretjük a "jó öreg" paprikáskrumplit, mégis annyira ritkán készítem. Én egyébként galuskával főzve szeretem. Itt nem láttam sehol bográcsot. Csak grillezni szoktak az emberek, pedig valahol fel kell hajtanom egy bográcsot:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a neten biztos tudsz rendelni, ha segíthetek, szólj nyugodtan :-)

    VálaszTörlés
  5. Finom lehetett, főleg ilyen kolbászválogatással (bár én még nyers, sütnivaló kolbászt nem tettem bele soha, de a füstölt kolbász és a virsli nálunk sem maradhat ki belőle. A paprikás krumplit nálunk az egész család nagyon szereti. Párom Trollanyuhoz hasonlóan nokedlival, ezért általában úgy főzöm.:)

    Középsőm nagy bográcsozó!! Megkért, hogy küldjek egy bográcsot Angliába, azóta ott is rendszeresen bográcsozik. De az itthoni fiúk is szeretik magukat felfüstölni, amikor csak lehet, a hét végén szalonnasütést tartottak a barátnőkkel :)

    VálaszTörlés
  6. Verus nézz be hozzám légyszíves, szeretnélek egy játékra hívni:)

    VálaszTörlés