Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 28., hétfő

Baconos rakott karfiol



·        1 nagyobb fej karfiol
·        50 dkg darált hús
·        30 dkg rizs
·        egy fej vöröshagyma
·        só, bors, pirospaprika
·        2 gerezd fokhagyma
·        6-7 vékony szelet bacon
·        5 dkg reszelt sajt
·        besamel mártás

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és egy serpenyőben mérsékelt lángon gyakori kevergetéssel megdinszteljük. A hagyma akkor igazán jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép üveges a színe. Ez elég időigényes, de megéri.  Ha elkészült, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kicsit megpirítjuk, vigyázva arra, nehogy megégjen. Ezután a serpenyőt levesszük a tűzről, meghintjük egy csipetnyi pirospaprikával, majd átkeverjük és ismét visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és kb. 15 percig pároljuk, néha átkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges egy kis vizet öntünk alá, de nekem az a tapasztalatom, hogy elég sok a hús víztartalma, enged ki magából annyit, hogy külön ne keljen adni hozzá. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk majd enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A rizst megmossuk és sós vízben, lassú tűzőn fedő alatt puhára pároljuk.
A mártást elkészítjük.
Előveszünk egy római vagy más, tűzálló tálat és rétegenként lerakjuk a hozzávalókat. Először egy réteg karfiol, egy kicsit megsózzuk, majd erre jön a darált hús, valamint a rizs. Közben bőven meglocsoljuk a mártással, majd ismét jöhet egy réteg és ezt addig ismételjük amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére rákanalazzuk a maradék mártást, ha elfogyott, tejföllel helyettesíthetjük. Lefedjük a tálat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt, megszórjuk az étel tetejét a reszelt sajttal, ráhelyezzük a baconszeleteket és még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy  a bacon szépen megsüljön.



Besamel mártás: 4 dkg margarin, 4 dl tej, 2 púpos evőkanál liszt, só, bors, ½ kiskanál pirospaprika, 3-3,5 dl tejföl


A margarint felolvasztjuk, nem pirítjuk, mert úgy megváltozik az íze. A tejet megmelegítjük. Miután megolvadt, belekeverjük a pirospaprikát majd hozzáadjuk a három evőkanál lisztet és néhányszor gyorsan átkeverjük. Majd felengedjük a forró tejjel és sűrű péppé főzzük. Folyamatosan kevergetjük, mert könnyen leéghet. Kb. 5 percig takarékon forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, majd ha már kihűlt egy kicsit, belekeverjük a tejfölt is.

1 megjegyzés:

  1. Szeretem a rakott karfiolt, ez a bacon sokat dob rajta ízben, gazdagabbá teszi.

    VálaszTörlés