Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 12., szerda

Kakaós kuglóf




·        60 dkg liszt
·        5 dkg élesztő
·        4 tojás sárgája
·        15 dkg vaj
·        egy csipet só
·        8 evőkanál cukor
·        3 evőkanál  kakaópor
·        egy csipet fahéj
·        egy citrom reszelt héja
·        5 dkg mazsola
·        2.5-3 dl tej
·        1 tojás a kenéshez

Az élesztőt egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,  majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, az olvasztott vajjal,  a reszelt citromhéjjal, fahéjjal,  mazsolával, sóval és a tejjel.  Közepesen lágy tésztát kapunk. Az elején robotgéppel dagasztjuk 5-6 percig, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától. Ezután alaposan kivajazzuk a kuglófformánkat, majd szépen belesimítjuk a tésztát, majd egy vékony konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha már megkelt, a tetejét lekenjük a felvert tojással és 200 fokos előmelegített sütőbe toljuk. 5 perc sütés után a hőfokot vegyük le 180 fokra és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, tűpróbát teszünk, ha a tészta nem ragad, akkor készen van. Ha igen, akkor még sütjük egy kicsit. Ha a teteje nagyon elkezdene barnulni egy sima fehér lappal vagy sütőpapírral letakarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése