Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. január 25., szerda

Narancsos csokis kalács



·         70 dkg finomliszt
·        2 tojás sárgája + 1 felvert tojás a tetejére
·        11 g száraz élesztő
·        2 evőkanál olaj
·        15 dkg cukor
·        2-3 csipetnyi só
·        2 csomag vaníliás cukor
·        kb. 3 dl habtejszín
·        1 narancs leve, reszelt héja
·        2-3 csipetnyi őrölt fahéj, szegfűszeg
·        2 tábla étcsokoládé


Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek.

A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót, száraz élesztőt, a tejszínt, tojássárgákat, reszelt narancshéjat, narancslevet, valamint a fűszereket. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat,  kb. 8-10 perc alatt, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Ha kemény, nehezen gyúrható, akkor egy kis tejjel lazítsuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha nagyon nem akar megkelni, tegyük a kelesztő tálat a sütőbe, 50-55  fokra. Garantáltan meg fog kelni.



Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 3 egyenlő darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Majd mindegyiket nyújtsuk ki téglalap alakura, szórjuk meg a reszelt csokoládéval, majd a hosszanti oldalától kezdve lazán tekerjük fel. Kb. 25 cm. hosszú lett egy rúd. Ha mindhárom rúd megvan, összefonjuk őket.
Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsire, vagy megfelelő méretű hőálló tálba rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 45-50 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojással. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 10 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése