Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2012. január 17., kedd

Sajtos pogácsa rétegesen


·        60 dkg liszt
·        25dkg margarin
·        1 tojás + 1 felvert tojás a kenéshez
·        5 dkg élesztő
·        kb. 2, 7 dl tej
·        1 csapott kiskanál cukor 
·     1,5 evőkanál só
·    15-20 dkg reszelt sajt

Fontos, hogy a felhasznált alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet a lágy margarinnal jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást és  a sót. Kézzel átgyúrjuk majd kézi robotgéppel 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy, ragacsos lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk. A tészta akkor jó, ha a dagasztásnál elválik a tál oldalától.  Konyharuhával letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk. Két pogácsát egymásra helyezünk, majd sütőpapírral kibélelt vagy vajjal megkent tepsire tesszük. Ismét letakarjuk és további 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, a pogácsák tetejét egy éles késsel bevagdossuk, majd megkenjük a felvert tojással és megszórjuk  reszelt sajttal. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése