Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. augusztus 5., szerda

Paprikás krumpli csipetkével




Hozzávalók:
  • 1 kg krumpli
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1-1 paradicsom, paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg szalonna 
  • 20 dkg füstölt kolbász, vagy ízlés szerinti
  • 3-4 szál virsli (nálam füstölt, Lidl)
  • só, bors
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • két csipetnyi őrölt kömény
  • csipetnyi majoránna
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • a csipetkéhez 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz (kb 120 g), só

  1. A zsíron vagy olajon megpirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd rátesszük a felkockázott hagymát is. Üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a zúzott fokhagymát is.
  2. Beletesszük a karikára vágott kolbászt, picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát.
  3. Megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük majd felöntjük kb 3 dl vízzel. Egy nagyobb burgonyát kis kockákra vágva szintén belekeverünk, ez majd jól szétfő mire az egész étel elkészül és ettől jó sűrű lesz a szaft. 
  4. Kb. 20 percig fedő alatt, takarékon pároljuk a zöldségeket. Ezalatt megpucoljuk és felkockázzuk a krumplit. 
  5. Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a krumplit és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük köménnyel, majoránnával, beletesszük a babérlevelet is.
  6. Takarékon addig főzzük, míg a krumpli majdnem puha.
  7. Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást összekeverjük a liszttel, ne felejtsük el megsózni. Akkor jó, ha kézzel jól gyúrható, nem ragacsos a tészta. 
  8. Végül kézzel beleszaggatjuk a csipetkét a forrásban levő paprikás krumpliba. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Szaggatás közben keverjük át, mert a galuskák hajlamosak összeragadni.
  9. Megkeverjük, majd a felkarikázott virslit is hozzáadjuk.  Ezzel együtt kb. 5-6 percig főzzük. 
  10. Ha szükséges, a legvégén utána ízesítünk.
  11. Savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk. 




Jó étvágyat kívánok! 

2 megjegyzés: