Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 nagy fej hagyma
- 1-1 paradicsom, paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg szalonna
- 20 dkg füstölt kolbász, vagy ízlés szerinti
- 3-4 szál virsli (nálam füstölt, Lidl)
- só, bors
- 2 kiskanál pirospaprika
- két csipetnyi őrölt kömény
- csipetnyi majoránna
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- a csipetkéhez 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz (kb 120 g), só
- A zsíron vagy olajon megpirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd rátesszük a felkockázott hagymát is. Üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a zúzott fokhagymát is.
- Beletesszük a karikára vágott kolbászt, picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát.
- Megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük majd felöntjük kb 3 dl vízzel. Egy nagyobb burgonyát kis kockákra vágva szintén belekeverünk, ez majd jól szétfő mire az egész étel elkészül és ettől jó sűrű lesz a szaft.
- Kb. 20 percig fedő alatt, takarékon pároljuk a zöldségeket. Ezalatt megpucoljuk és felkockázzuk a krumplit.
- Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a krumplit és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük köménnyel, majoránnával, beletesszük a babérlevelet is.
- Takarékon addig főzzük, míg a krumpli majdnem puha.
- Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást összekeverjük a liszttel, ne felejtsük el megsózni. Akkor jó, ha kézzel jól gyúrható, nem ragacsos a tészta.
- Végül kézzel beleszaggatjuk a csipetkét a forrásban levő paprikás krumpliba. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Szaggatás közben keverjük át, mert a galuskák hajlamosak összeragadni.
- Megkeverjük, majd a felkarikázott virslit is hozzáadjuk. Ezzel együtt kb. 5-6 percig főzzük.
- Ha szükséges, a legvégén utána ízesítünk.
- Savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tanúsítom, hogy szuper! Én is majdnem így csinálom.
VálaszTörlésKöszönöm szépen!🙂
Törlés