Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. május 31., kedd

Bodzaszörp




·        50-60 bodzavirág
·        8 kg cukor
·        4 liter víz
·        1 kg citrom
·        20 g citromsav


Kedvenc szörpöm gyerekkorom óta soha nem tudom megunni, télen, nyáron, bármikor.
A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot. Kevergetjük, amíg fel nem oldódik és forrásig melegítjük.
Ha már forr a szirup, elzárjuk a tüzet, majd beletesszük az bodzavirágokat és a vékony szeletekre vágott citromkarikákat. Ha már langyosra hűlt, belekeverjük a citromsavat is.  Ha sikerül tiszta, természet közeli helyről beszerezni a virágokat, előzőleg nem kell megmosni, úgy sokkal több virágpor marad rajta. Hűvös helyen, pl. kamrában,  lefedve legalább 6 napig pihentetjük, naponta kétszer átkeverjük. Ezalatt az idő alatt az ízek igazán jól összeérnek. Ezután kihalásszuk a virágokat és citromot a szörpből, egyszer enyhén felforraljuk, és még forrón jól zárható, pl. literes kapcsos üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.  Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös, sötét helyen hosszú hónapokig eláll. Ebből az adagból kb. 12 liter szörp lesz. 1:8 arányban ásványvízzel vagy szódával hígítva fogyasztjuk. 




3 megjegyzés:

  1. Még mindig ez az egyik kedvenc!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon praktikus ès alapos a recept.Èrdemes elkèszìteni.
    Nekem is ez a kedvencem !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon praktikus ès alapos a recept.Èrdemes elkèszìteni.
    Nekem is ez a kedvencem !

    VálaszTörlés