Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. június 19., vasárnap

Betyárgulyás bográcsban



·        3 evőkanál zsír
·        6 közepes fej vöröshagyma
·        1 kg sertéstarja vagy lapocka
·        2 paradicsom
·        2 zöldpaprika
·        1 erős paprika
·        3 gerezd fokhagyma
·        2-2 sárgarépa, fehérrépa
·        1 kisebb zellergumó
·        őrölt kömény, só, bors, pirospaprika
·        20 dkg gomba
·        tejföl
·        2 tojás és liszt a levesbetéthez


 Többéves kísérletezés után egy fontos trükkre jöttünk rá a bográcsban készült ételek elkészítése során. Sokkal egyszerűbbé és a kész ételt finomabbá varázsolja az előzőleg gáztűzhelyen elkészített hagyma. Ha a bográcsban készül, nagy esély van rá, hogy megég, vagy nem kellően párolódik meg. Ezért mialatt kint készül a tűz, egy teflon serpenyőben kis konyhámban néhány kanálnyi zsírban megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd megszórom egy csipet köménnyel és jól átkeverem.
A bográcsban kevés zsiradékon fehéredésig pirítjuk a megmosott, felkockázott húst, majd hozzáadjuk a hagymát, a cikkekre vágott paradicsomot, a félbevágott paprikát, valamint az egészben hagyott erős paprikát. Sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük kb. 2,5 liter vízzel. Először felhabzik, majd szépen letisztul és megjelenik a zsír a leves tetején. Ez az a pillanat, amikor a pirospaprikát is hozzáadjuk, feloldva a zsírban. Miután a hús félpuhára főtt hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott répaféléket, meg a zellert. Ha szükséges utána ízesítjük sóval, borssal és majdnem készre főzzük. Ekkor beletesszük a szeletekre vágott gombát is. Ha nincs friss gombánk, a szeletelt gomba konzerv is kiváló. 
A tojásból egy csipet sóval és annyi liszttel amennyit felvesz nokedli tésztát készítünk. Állaga a tejfölnél egy kicsit sűrűbb. Beleszaggatjuk a levesbe és azután még egyszer felforraljuk. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése