Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 11., kedd

Házi fehér kenyér



·        2,7 dl langyos víz
·        100 ml étolaj vagy 2-3 evőkanál zsír
·        3 dkg élesztő
·        1 kk só
·        1 ek cukor
·        1/2 kg liszt és 1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, hozzáadva a cukrot és egy kanál lisztet. Miután ez elkészült a hozzávalókat összekeverjük, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. Ha már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és formázzuk. Én a legtöbbször hosszúkás vagy kerek, cipóformát készítek. A tetejét egy éles késsel tetszés szerint beirdaljuk és  konyharuhával letakarva hagyjuk további 35-40 percet pihenni. Utána lekenjük a tetejét a korábban felvert tojással és betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe és 10 percig sütjük. Majd levesszük a hőfokot 180 fokra. Sütési ideje kb 35-40 perc. Amikor már szép aranybarna, készen is van.Ebből az adagból egy nagy vagy két közepes méretű kenyér lesz.

Apró tippek:
Kenyerünket ízletesebbé, könnyedebbé, puffosabbá tehetjük, ha a víz helyett tejet adunk a tésztához. Ha nincs tej, néhány kanál kefirrel vagy tejföllel is megbolondíthatjuk.  Ebben az esetben a hozzáadott víz mennyiségét egy kicsit csökkenteni kell. Ebből a kenyértésztából készíthetünk zsemléket, kifliket, óriáskiflit is. Még finomabb, ha a tetejét megszórjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése