Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 20., kedd

Sajtmártás




·        15 dkg trappista vagy ementáli sajt
·        5 dkg margarin
·        1 közepes fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 dl főzőtejszín
·        2 dl tej
·        2 csapott evőkanál liszt
·        só, bors
·        fél csokor petrezselyem

A margarint felolvasztjuk és gyakori kevergetéssel megpároljuk benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Jól átkeverjük, 1-2 percig lassú tűzön pirítjuk, majd belekeverjük a két kanál lisztet is. Csomómentesre elkeverjük, majd lassan hozzáadjuk a tejet, tejszínt is. Takarékon addig forraljuk, míg lágy krémmé sűrűsödik. Szinte folyamatosan kevergetni kell, mert könnyen leéghet. Ha túl sűrűnek ítéljük, nyugodtan adjunk hozzá még egy kis tejet. Ezután tegyük bele a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, végül keverjük bele az apróra vágott petrezselymet is. 

Sült, rántott húsok mellé kiváló kísérő, de tésztával tálalva is nagyon finom. 


6 megjegyzés:

  1. Szoktam én is hasonlót készíteni, nagyon szeretik a gyerekek:) Főleg tésztával és még plusz reszelt sajttal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is sok fogy, de inkább hús mellett...

      Törlés
  2. Én is hasonlóan csinálom! Nagyon finom úgy is a sajtkrém, hogy lepirítasz csirkemell kockát és a kisült csirkére öntöd a szószt...Tésztával mennyei! :o) És a Dobos torta is eszméletlen. Kár volt meglátni...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötlet, ki is fogom próbálni legközelebb!

      A torta hamar elfogyott :-)) Azt hiszem hamarosan reprodukálnom kell ..

      Törlés
  3. Nagyon finom, a fokhagyma jót tesz vele :)

    VálaszTörlés
  4. Én is így készítem majdnem, pici szerecsendió kerül még bele :-)

    VálaszTörlés