Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. október 3., hétfő

Gulyásleves szárnyashúsból


  •        4-5 felső csirkecomb
  •        3 közepes fej vöröshagyma
  •       3 gerezd fokhagyma
  •        2-2 sárgarépa, fehérrépa
  •        3 közepes fej burgonya
  •        őrölt kömény, só, bors, pirospaprika
  •        csipetnyi morzsolt majoránna
  •        néhány szál petrezselyem zöldje
  •      1 tojás és liszt a levesbetéthez
  •      tejföl a tálaláshoz

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és egy nagyobb lábosban néhány evőkanál olajon lassú tűzön üvegesre pároljuk. Gyakran kevergessük meg, főleg a vége felé vigyázzunk rá, mert különben könnyen leéghet. Akkor jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép, áttetsző, aranybarna. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zúzott fokhagymát és 1-2 percig takarékon folyamatosan kevergetve enyhén megpirítjuk. Beletesszük a majoránnát, köményt,  az egészet jól átkeverjük, majd félretesszük.

A csirkecombokat mossuk meg, bőrét vegyük le, a húst egy éles késsel fejtsük le a csontról. Kockázzuk fel és adjuk hozzá a fűszeres hagymaalaphoz, majd közepes lángon addig kevergessük, míg a húskockák kifehérednek. Ekkor húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, keverjük át és öntsük fel kb. 1,5- 2 liter vízzel. Adjunk hozzá egy kis kockákra feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk,  fedjük le és kis lángon főzzük. A burgonya  szét fog főni, egy fakanállal  enyhén szét is nyomkodhatjuk és ettől jó testes lesz a levesünk. Miután a hús félpuhára főtt hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott répaféléket, meg a maradék 2 burgonyát. Ha szükséges utána ízesítjük sóval, borssal és majdnem készre főzzük. 

A tojásból egy csipet sóval és annyi liszttel amennyit felvesz nokedli tésztát készítünk. Állaga a tejfölnél egy kicsit sűrűbb. Tésztaszaggatóval beleszaggatjuk a levesbe és megvárjuk míg a galuskák feljönnek a leves tetejére. További 4-5 percig takarékon forraljuk, a tetejét megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel . A tüzet elzárhatjuk, a leves elkészült.
 Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése