Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2012. február 4., szombat

Rakott káposzta római tálban



·        1 kg savanyított gyalult káposzta
·        70 dkg darált sertéshús
·        30 dkg erdélyi szalonna
·        1 szál  paprikás parasztkolbász (kb. 20 dkg)
·        20 dkg rizs
·        2 fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        3-4 csipetnyi őrölt köménymag
·        szárított kapor, csombor (borsikafű)
·        só, bors, 2 csapott evőkanál pirospaprika
·        3-4 dl tejföl
·        kb. 2 evőkanál zsír


A római tálat legalább egy óráig vízbe áztatjuk.
A szalonnát megfelezzük. Az egyik részét apró kockákra vágjuk és gyakori kevergetéssel, kis lángon egy kis zsiradékon enyhén megpirítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk az üvegesre pirított szalonnához és megdinszteljük. Ezután jöhet bele a zúzott fokhagyma és a vékony karikákra vágott kolbász. Az egészet jól átkeverjük és 3-4 perc alatt egy kicsit megkapatjuk. Utána hozzáadjuk a darált húst, ha nem férne el a serpenyőben, az egészet átesszük egy nagyobb lábosba. Egy kis vizet, kb. 1-1,5 decit adunk hozzá és lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, a feljövő zsíradékban egy két csapott evőkanál pirospaprikát feloldunk.

A rizst enyhén sós vízben félkeményre előfőzzük. Van, aki rétegesen teszi le a húst, illetve a rizst, de mivel a római tálban eleve egymásra kerülnek, én most összekevertem a szalonnás, hagymás, kolbászos, húsos alapot a félkész rizzsel, majd belekevertem kb. 2 dl tejfölt. A lényeg, hogy a végeredmény kellően szaftos legyen, hogy a rizsnek legyen  lehetősége tovább dagadni. 



A káposztát megkóstoljuk, ha nagyon savanyúnak találjuk, enyhén átmossuk. Ezután elkezdjük belerakni az egészet a római tálba. Legalulra kerüljön a káposzta 1/3-a. Szórjuk meg kaporral, csomborral, majd erre jön a tejfölös, húsos, rizses ragu, majd ismét a káposzta, további fűszerekkel. Úgy rendezgessük, hogy a tetejére káposzta maradjon. A tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel,  és felöntjük annyi vízzel, amennyi még belefér a tálba. Lefedjük és 160-170 fokos sütőben kb. 3 órán keresztül sütjük. Azért nem írom pontosan a sütési időt, mert mert sütőtől, római táltól függ, nekem volt, hogy két és fél óra alatt elkészült az étel.
A félretett szalonnát felszeleteljük, beirdaljuk, és kb. másfél óra sütés után a káposztán elrendezgetjük. Lefedve tovább sütjük. Az utolsó fél órában már fedő nélkül sütjük tovább. Tálaláskor további tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a római (Pataki)tálamat, de olyan kevés dologra használom. Jó, hogy ezt írtad, ki fogom próbálni. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves eSti! Szívesen, örülök, ha sikerült jó tippet adnom! A puliszkát is ajánlom figyelmedbe, az is verhetetlen ebben a tálban készítve. Meg amúgy az összes húsos rakott étel.

      Törlés
  2. Ez az egyik kedvenc ételem főleg a saját káposztámból. Jól néz ki a képen és biztos nagyon finom. Mi szoktunk főt tojást karikázni bele egy sorba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még soha nem hallottam ezt a főtt tojásos variációt, elgondolkodtató.....:-)

      Törlés
  3. Még soha nem főztem római edényben. Van egy római fazekam, tavaly karácsonyra kaptam, de nem tudom használni, mert ha tele rakom, akkor a sütőből már nem fogom tudni kivenni, olyan iszonyú nehéz lenne. Ha az ember jó telerakja, nem szakad le a sütőrács???
    Bocsi, hogy nem ezzel kezdtem, nagyon gusztán néz ki a tálad, és imádom a káposztás ételeket, főleg ha valaki mint Te ilyen finomra készíti.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tücsi! Én nagyon szeretem a római tálat, főleg rakott ételeket sütök benne és bár rendszerint teljesen megpakolom, a rács még nem szakadt le :-) De szerintem ha csak félig teszed tele, akkor még ki is tudod venni. Nálunk a család méretét tekintve, muszáj a nagy adag, ha marad, akkor még le is tudok belőle fagyasztani.

      Törlés