Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 4., péntek

Sárgarépás kenyér



·        50 dkg fehér liszt
·        50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
·        1 dl étolaj
·        kb. 5 dl víz
·        5 dkg élesztő
·        1,5 evőkanál só
·        1 kiskanál cukor
·        1 közepes méretű sárgarépa

Fontos, hogy minden hozzávaló langyos, szobahőmérsékletű legyen, ez segíti a tésztát a kelésben. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, hozzáadva a cukrot és egy kiskanál lisztet.  Miután ez elkészült, a kétféle lisztet és a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd kis lyukú reszelőn belereszeljük az előzőleg megtisztított sárgarépát. Ezután kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 8-10 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a víz, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. 

Ha már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és formázzuk cipó vagy hosszúkás alakúra, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét egy éles késsel tetszés szerint beirdaljuk és konyharuhával letakarva további 1 órát hagyjuk pihenni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A kenyerek tetejét vízzel bespricceljük, ha nincs kifejezetten erre használatos eszközünk, akkor használjunk a kenéshez egy ecset. Ha ezzel elkészültünk betesszük a kenyeret/kenyereket az előmelegített sütőbe és 10 percig 220 fokon sütjük. Majd levesszük 200 fokra és további 30 percig sütjük. 
Miután a sütőből kivettük őket, gyorsan ismét bevizezzük a tetejüket. Ettől enyhén puha, de mégis ropogós lesz a héjuk, belül meg finom puha.   Ebből az adagból egy nagyobb vagy két közepes méretű kenyér lesz. A már kihűlt kenyeret fagyasztóba is tehetjük, majd amikor szükség van rá elővesszük, és kifagyasztva ugyanolyan friss mint sütéskor. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése