Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 9., vasárnap

Gyömbérszörp



 

Gyömbérszörp



·        2 kb. 15 cm-es gyömbérgumó
·        4 kg cukor
·        2 liter víz
·        2 citrom
·        10 g citromsav
·        ½ kiskanál  fahéj



A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot. Kevergetjük, amíg fel nem oldódik és forrásig melegítjük. A gyömbérgumókat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A citromot vékony karikákra vágjuk. Ha már forr a szirup, beletesszük a szeletelt gyömbért, a citromszeleteket, citromsavat és a fahéjat. Mindezekkel együtt takarékon, 15-20 percig fedő alatt főzzük. Ha ennél tovább marad a gyömbér a szirupban, a végeredmény csípős lehet. Ezt követően kihalásszuk a gyömbért és a citromkarikákat majd a szörpöt jól zárható üvegekbe töltjük és legalább 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.  


A gyömbérről: az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. Csökkenti az emésztési gondokat, az émelygést, kitűnő étvágyjavító, elősegíti a bélmozgást, ezáltal a bélgázok távozását.
Segít szembeszállni a fertőzésekkel, vagy leküzdeni azokat.
Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.

4 megjegyzés:

  1. A gyömbért nagyon szeretem, ezt a receptedet is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Sikerült több gyömbért vásárolnom,úgyh sztem ki is próbálom. Köszi

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a receptet,nagyon jó lesz a télen iszogatni belőle.

    VálaszTörlés