Az egyik kedvenc levesem, a gyerekek is nagyon szeretik. Főleg, ha tányér helyett frissen sütött cipóban tálalom. :))
A nagy meleg miatt most azonban csaltam picit, nem nagyon volt kedvem még cipót is gyártani. Így gyors megoldásként nagy hamburgerbucikat vettem, levágtam a tetejüket, a belsejüket kiszedtem és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megpírítottam. A gyerekeknek ízlett, mind megették! :)))
A nagy meleg miatt most azonban csaltam picit, nem nagyon volt kedvem még cipót is gyártani. Így gyors megoldásként nagy hamburgerbucikat vettem, levágtam a tetejüket, a belsejüket kiszedtem és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megpírítottam. A gyerekeknek ízlett, mind megették! :)))
· 3 gerezd fokhagyma
· 2 közepes méretű krumpli
· 2 dl főzőtejszín
· kb 1,5 liter húsleves alaplé vagy 2 leveskocka
· só, bors, csipetnyi szerecsendió
· 7 dkg vaj
· 1 evőkanál liszt
· reszelt sajt, pirított bacon a tetejére
- A hagymát megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd a vajban gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, picit átkeverjük.
- A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymához. Meghintjük 1 evőkanál liszttel és jól átkeverjük.
- Felöntjük kb 1,5 liter alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. 1-2 kocka elég. Fedő alatt takarékon addig főzzük, míg a krumpli is megpuhul.
- Ha elkészült, levesszük a tűzről, botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szükséges az elfőtt vizet pótoljuk. Majd belekeverjük a tejszínt, összefőzzük és már készen is van!
- Ha szükséges utánaízesítünk, kevés szerecsendiót szórunk a tetejére.
- Tálaláskor a cipók tetejét levágjuk, a belsejét kiszedjük. Belemerjük a levest, sajtot reszelünk a tetejére és megszórjuk a pirított baconnel.
A cipó hozzávalói és elkészítése:
· 1 kg fehér liszt
· 100 ml étolaj
· 5 dkg élesztő
· 2 evőkanál só
· 1 ek cukor
· kb. 3 - 3,5 dl víz és 1 dl tej
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, olajat, sót, adagonként a vizet, majd robotgéppel elkezdjük dagasztani. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.
- Ha szükséges, további langyos vizet adhatunk hozzá. A tészta akkor jó, ha nem ragacsos és elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 40-45 perc.
- Ha már megkelt, lisztezett deszkán zsemleméretű cipókat formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. Én hat részre szoktam osztani a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a cipók tetejét vízzel bespricceljük, vagy egy ecset segítségével vékonyan bevizezzük, majd betesszük a sütőbe és kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük.
- Ebből az adagból 6 cipót készítettem.
Nagyon finom lehetett, és még tányérokat sem kellett mosogatni utána 😊
VálaszTörlésIgen, ez nagy előny! :D :D
TörlésÜgyesen megoldottad.:)
VálaszTörlésKöszi Ani! :)
Törlés