Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. január 3., kedd

Házi tepertő, zsír készítése



·        2 kg zsírszalonna


 A szalonnát kb. 2 x 3 cm-es kockákra vágjuk. Fontos, hogy ne legyenek teljesen egyformák, hogy majd a végeredményként kapott tepertő is változatos méretű legyen. Egy nagy, vastagabb falú edénybe tesszük és kis lángon folyamatosan kevergetve sütni kezdjük. Nem szabad magára hagyni, mert nagyon könnyen odakap az alja. Néhány perc múlva elkezdi kiengedni a zsírját, ekkor egy kicsit emelhetünk a lángon, lefedjük és 10-15 percig így sütjük tovább. Néhányszor megnézzük, átkeverjük,  nehogy leégjen.

Amikor a szalonna kezd szépen színeződni és a kisült zsír szép mézsárga, félrehúzzuk az edényt és egy nagy merőkanál segítségével lemerjük a zsírt az előzőleg odakészített csavaros üvegekbe. Majd visszatesszük, és  most már fedő nélkül, folyamatosan kevergetve addig sütjük míg a tepertő eléri a kívánt színt, méretet, állagot. Ha sok rajta a zsír, ismét lemerjük. A vége fele egy fakanállal enyhén meg is nyomkodhatjuk a tepertőt, ezzel is segítve, hogy a még benne levő zsírt mielőbb kiengedje. Én úgy szeretem, ha tepertő aranysárga, félig puha, félig roppanós.  Ha késznek ítéljük, egy nagy szűrővel kiszedjük a zsírból egy hőálló tálba. A zsírt kimerjük az üvegekbe és hűvös helyre tesszük. Ha már langyos, a csavaros fedővel lefedjük. 




1 megjegyzés:

  1. Kedves Vera!
    Ez úton szeretnék Neked és családodnak boldog új esztendőt kívánni. Nekünk meg sok finomságot a jövő évre, ami kikerül a kezeid közül! :)
    K

    VálaszTörlés