Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. november 2., szerda

Nutellás diós kalács



·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás
·        2 dl tej
·        1 dl tejföl
·        15 dkg margarin
·        15dkg cukor
·        két csipetnyi só
·        1 üveg nutella
·        15 dkg darált dió
·        2 evőkanál cukor
·        2-3 csipetnyi fahéj
·        1 tojás a kenéshez



Az élesztőt egy kiskanál liszttel valamint egy kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet egy kelesztő tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, cukrot, két csipetnyi sót. A tojásokat felverjük, majd a felfuttatott élesztős tejjel együtt a liszthez keverjük. Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd óvatosan kenjük meg a nutellával, majd hintsük meg a darált dióval. 





Lazán tekerjük fel, mint egy tekercset, kissé hajtsuk meg, és óvatosan tegyük bele egy margarinnal kikent kapcsos tortaformába. Az formám 24 cm átmérőjű. Egy éles késsel sugár irányban óvatosan vagdossuk be, majd konyharuhával letakarva kelesszük további 20 percig. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kalács tetejét kenjük le a felvert tojással, hintsünk meg 1-2 kiskanál cukorral, illetve két három csipetnyi fahéjjal,  majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 1-1 óra 20 perc óra alatt süssük aranybarnára. Ha a teteje túlságosan pirulna, tegyünk rá egy sima fehér papírt vagy sütőpapírt, és így süssük tovább. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad rá a tészta, készen van. Vegyük ki és a formában hagyjuk kihűlni. Ha előreláthatóan nem fogy el az egész, fagyaszthatunk is belőle. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése