Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. január 1., vasárnap

Vaníliás citromos krémtorta




Hozzávalók a tortalaphoz:

·        6 tojás
·        8 púpos evőkanál liszt
·        2 evőkanál kakaópor
·        10 evőkanál cukor
·        1/2 csomag sütőpor
·        2 evőkanál víz
·        késhegynyi só

·        10 evőkanál Nesquik kakaópor
·        csokoládéreszelék a torta tetejére

Citromkrém:

·        3 tojás
·        25 dkg cukor
·        30 dkg margarin
·        1 kisebb citrom leve

A vaníliakrémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4-5 evőkanál cukor, ½ liter tej


A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát és  kivajazzuk az alját, oldalát.  A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. Először a tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a cukrot. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és ezzel is tovább verjük. Végül finom mozdulatokkal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz kavarjuk. A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 150 fokra és további 25 percig sütjük. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a piskóta összeesik.  Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha  a tészta ráragad a tűre, süssük tovább egy kicsit. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 4 lapra.

A citromkrémhez a tojásokat elkeverjük  a cukorral, majd gőz fölött gyakran kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad. Utána kézi robotgéppel néhány percig verjük, míg habos, halványsárga krémet nem kapunk. Sokáig nem szabad verni, mert kicukrosodik. Ha már kész a krém, óvatosan csurgassuk hozzá a citromlevet is. Szintén robotgéppel jól keverjük össze. Ezután vegyük le krémet a tűzről, hagyjuk egy kicsit kihűlni. A margarint egy tálban megolvasztjuk, majd dermedni hagyjuk. Többször átkeverjük, ettől igazán krémes lesz. Végül a két krémet összekeverjük, és hagyjuk hűlni, dermedni.



A pudingport egy kevés langyos tejjel és a cukorral csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet és kis lángon, folyamatosan kevergetve, hogy le ne égjen, felforraljuk. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Ha a krémek kihűltek és kellően megdermedtek, elkezdjük összeállítani a tortát. Néhány evőkanálnyi citromkrémet tegyünk félre, ezzel vonjuk majd be a torta tetejét, oldalát. A legalsó tortalapra vaníliapudingot kenjünk, majd szórjuk meg bőven kakaóval. Majd jön ismét egy tortalap, a citromkrém és ismét kakaópor. Ezt ismételjük, míg a hozzávalók elfogynak. Végül az egész tortát vonjuk be  a citromkrémmel és a tetejét szórjuk meg csokoládéreszelékkel. Tálalás előtt mindenképp hűtsük néhány órát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése