Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2012. január 1., vasárnap

Vaníliás citromos krémtorta




Hozzávalók a tortalaphoz:

·        6 tojás
·        8 púpos evőkanál liszt
·        2 evőkanál kakaópor
·        10 evőkanál cukor
·        1/2 csomag sütőpor
·        2 evőkanál víz
·        késhegynyi só

·        10 evőkanál Nesquik kakaópor
·        csokoládéreszelék a torta tetejére

Citromkrém:

·        3 tojás
·        25 dkg cukor
·        30 dkg margarin
·        1 kisebb citrom leve

A vaníliakrémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4-5 evőkanál cukor, ½ liter tej


A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát és  kivajazzuk az alját, oldalát.  A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. Először a tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a cukrot. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és ezzel is tovább verjük. Végül finom mozdulatokkal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz kavarjuk. A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 150 fokra és további 25 percig sütjük. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a piskóta összeesik.  Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha  a tészta ráragad a tűre, süssük tovább egy kicsit. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 4 lapra.

A citromkrémhez a tojásokat elkeverjük  a cukorral, majd gőz fölött gyakran kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad. Utána kézi robotgéppel néhány percig verjük, míg habos, halványsárga krémet nem kapunk. Sokáig nem szabad verni, mert kicukrosodik. Ha már kész a krém, óvatosan csurgassuk hozzá a citromlevet is. Szintén robotgéppel jól keverjük össze. Ezután vegyük le krémet a tűzről, hagyjuk egy kicsit kihűlni. A margarint egy tálban megolvasztjuk, majd dermedni hagyjuk. Többször átkeverjük, ettől igazán krémes lesz. Végül a két krémet összekeverjük, és hagyjuk hűlni, dermedni.



A pudingport egy kevés langyos tejjel és a cukorral csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet és kis lángon, folyamatosan kevergetve, hogy le ne égjen, felforraljuk. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Ha a krémek kihűltek és kellően megdermedtek, elkezdjük összeállítani a tortát. Néhány evőkanálnyi citromkrémet tegyünk félre, ezzel vonjuk majd be a torta tetejét, oldalát. A legalsó tortalapra vaníliapudingot kenjünk, majd szórjuk meg bőven kakaóval. Majd jön ismét egy tortalap, a citromkrém és ismét kakaópor. Ezt ismételjük, míg a hozzávalók elfogynak. Végül az egész tortát vonjuk be  a citromkrémmel és a tetejét szórjuk meg csokoládéreszelékkel. Tálalás előtt mindenképp hűtsük néhány órát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése