Egyik kedvencem Csenger receptjei közül. Már annyira profi benne, hogy teljesen érzésből csinálja, pontos adagok nélkül. Így most ez a recept picit más, mint a többi, de igyekszem úgy leírni, hogy ti is el tudjátok készíteni. Az alaprecept adagjai: 1 kg krumpli, 25-30 dkg liszt, 1 tojás, só, porcukor, fahéj és szilva, olaj és zsemlemorzsa
Hozzáavalók 8 gombóchoz:
- 2 nagyobb krumpli
- 8 szem szilva
- egy fél kiskanál só
- porcukor és fahéj
- olaj és zsemlemorzsa
- Két nagyobb krumplit héjában puhára főzünk. Még langyosan leszedjük a héját és egy krumplinyomóval, nálunk egy nagy fokhagymanyomó, áttörjük.
- A krumplihoz keverjük az egész tojást, egy fél kiskanál sót és annyi lisztet amennyit felvesz. Nagyon lágy, de már formázható tésztát kell kapnunk.
- Lisztezett deszkán henger formára sodorjuk, majd a tésztát 8 felé vágjuk. Kézzel egyenként kör alakúra nyújtogatjuk.
- A kör közepére helyezünk egy fél szilvát, megszórjuk fahéjas porcukorral, rátesszük a szilva másik felét. Óvatosan, gombóccá formázzuk. Ha szükséges, hogy teljesen eltűnjenek az illesztések, használjuk egy pici lisztet.
- A zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
- Forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzzük. Ha gombóc feljött a víz tetejére, várunk még fél percet és kiszedjük a zsemlemorzsás serpenyőbe. Áthengergetjük, hogy mindenhol jó morzsás legyen.
- Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon szépek lettek, a fiad ismét remekelt! Nagyon finomak lehetnek 😀.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! 🙂
VálaszTörlésAzt a mindenit de nagyon guszta! Ebből nekem kettő elég is lenne!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva! Én kettővel pukkadásig laktam!🙂🙂😃
Törlés